Martin Scorsese v roli průvodce americkým filmem (1995)

Martin Scorsese

Martin Scorsese v roli průvodce americkým filmem

A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies, USA/VB 1995

Režie a scénář: Martin Scorsese, Michael Henry Wilson, hudba: Elmer Bernstein, kamera: Jean-Yves Escoffier, Frances Reid, Nancy Schreiber, střih: Kenneth Levis, David Lindblom, účinkují: Martin Scorsese, Kathryn Bigelow, Francis Ford Coppola, Brian De Palma, Clint Eastwood, George Lucas, Billy Wilder aj.

Délka: 225 minut

Film:

Při posledním předávání Zlatých glóbů si odnesl Martin Scorsese cenu za celoživotní dílo. Cenu mu předali jeho dva hlavní herci provázející ho jeho velkolepou kariérou Leonardo Di Caprio a Robert De Niro. Z děkovné řeči bylo jasné, že Scorseseho na nějaké pochlebování příliš neužije, za to poděkoval asociaci novinářů za přispívání finančních prostředků na restaurování kvalitních filmů a přitom spustil krátkou přednášku o historii filmu svou tradiční řečí připomínající kadenci kulometu.

Britský filmový institut ve spolupráci s Miramax Films (ještě za éry bratrů Weinsteinů, kteří Scorsesemu produkovali například Letce nebo Gangy New Yorku) produkovali v roce 1995 krásný dokument o historii amerického filmu z pohledu Martina Scorseseho. Tato unikátní kompilace trvající bez mála čtyři hodiny, kterou Česká televize již několikrát reprízovala jako dvoudílný cyklus, potvrzuje Scorseseho erudici ve filmové historii.

Scorsese je zároveň průvodcem pořadu a vypráví skutečně poutavě, navíc jsou jeho tvrzení prokládané názory dalších slavných aktivních režisérů, stačí se podívat do seznamu účinkujících. Při exkurzích do éry zlatého Hollywoodu na diváka promlouvají ze záznamu skutečné legendy jako John Ford, Howard Hawks, Frank Capra nebo John Cassavates.

Scorsese se ve filmu nezaměřuje pouze na notoricky známá díla jakými je např. Občan Kane a Casablanca, ale zmiňuje i filmy méně známé a zasazuje je do kontextu celé americké kinematografie. Snímek zahrnuje epochu americké kinematografie od svých počátků a končí v šedesátých letech s hlavním důrazem na 30. a 40. léta.

Martin Scorsese

Film je působivý v řadě momentů, zaujme i Scorseseho dikcí, protože zde podává jako vypravěč skutečně mimořádný výkon a kromě kulturně historického pohledu na kinematografii přichází i s osvětou v řadě technických záležitostí.

Snímek Martin Scorsese průvodce americkým filmem je dokumentárním filmem, který byste si měli užít tím více, čím větší znalosti o historii amerického filmu máte a pokud si myslíte, že jsou vysoké, pak vás sledování tohoto filmu jistě vyvede z omylu. Na druhou stranu vám garantuji, že to bude sledování příjemné a uteče vám jako voda, protože Scorsese snímek prokládá řadou humorných vsuvek a ladí své putování spíše do lehčích tónů, než že by diváky zatěžoval nějakými nesrozumitelnými úvahami.

Troufám si tvrdit, že tento dokument patří mezi nejzávažnější dokumentární filmy o historii americké kinematografie a přitom se na něj dá s úspěchem velmi příjemně koukat.

Ondra Slanina

Pozn. redakceYouTube je od jisté doby báječný zdroj všeho co se týká filmu, tak od nás máte malou nápovědu pro další hledání, stačí kliknout na obrázek níže… ;-) Příjemnou sobotní zábavu, pokud zvládáte angličtinu, tak dvojnásob! ;-)

Martin Scorsese

Přidat komentář

TOPlist