Organický režisér David Cronenberg

History of a violence

DĚJINY NÁSILÍ (2005)

Cronenberg získal pro svůj film Dějiny násilí hvězdu první velikosti Viggo Mortensena a objevil v něm svého kmenového herce a poprvé zasáhl do Oskarového klání mezi hlavní kategorie. Paradoxně adaptací comicsu pro dospělé.

Tom Stall si spokojeně žije se svou zamilovanou ženou a dvěma dětmi. Jednoho dne je Tomovo bistro přepadeno dvojicí zabijáků, které rozzuřený majitel v afektu bleskurychle zabije. Přes noc se z něj stává Americký hrdina, což nenechá bez povšimnutí zločinecká organizace, jenž Toma vzápětí zkontaktuje s tím, že jsou rádi, že konečně našli toho známého zabijáka na útěku. Tom vše popírá, ale zvládl by snad majitel bistra tak dobře zabíjet?

S přihlédnutím k formě jsou Dějiny násilí filmem z jeho civilnější linie tvorby, ale i do něj se mu podařilo dostat několik jeho typických ,,úchylností“. Film je nápaditě natočený a s obsazením, které se na první pohled nemusí zdát, jsem byl mile překvapen hereckou kreací Viggo Mortensena a skvěle zahranou rolí Marií Bello. Dějiny násilí jsou chytrou ukázkou toho, že dobré filmy pro dospělé nemusí být podbízivé a diváci si je najdou. Dosud je Historie násilí jeho nejúspěšnějším diváckým titulem. Film vznikl v Americko-Německé koprodukci a byl natáčen pro Cronenberga tradičně v kanadských lokacích. Za tento film byli nominováni jeho scenárista Josh Olson a herec ve vedlejší roli William Hurt.

Eastern promises

VÝCHODNÍ PŘÍSLIBY (2007)

Jeho dosud posledním celovečerním snímkem jsou Východní přísliby. (Podrobná recenze na RealFilmu zde).

Anna je zdravotní sestra, která nalezne rusky psaný deník mladé dívenky, která v noci zemře na pohotovosti při porodu. Požádá o překlad svého rusky mluvícího otce, který odmítne. Bez žádných pochybností jde do restaurace, kde dívka pracovala, kde se seznámí se sympatickým dědečkovským Semjonem, který jí překlad rád udělá. Střetne se tam i se synem Kirillem a nemluvným řidičem Nikolajem. Rusové jsou sice milí, ale Anna pro ně představuje velké nebezpečí.

Od úvodních minut vás příběh vtáhne do děje a jeho dokoukání záleží čistě na tom, co jste schopni snést. Herecké výkony jsou jednoduše brilantní a herecké sólo nabízí typově přesný Viggo Mortensen, který zde předvádí jednu z nejvíce zapamatovatelných kreací filmové historie. Slavná scéna ze sauny je skutečně jen pro dospělé. Film se stal mezinárodně úspěšným titulem a bezesporu zkultovní.

Kapitola tvorby Davida Cronenberga není uzavřená. Bezesporu se od něj dočkáme ještě několika filmů a zcela jistě v nich nebude nouze o bizarnosti, napětí a humor. Na druhou stranu v nich nebude chybět oddanost filmu, cit a absolutní autorský profesionální vklad.

Aktualizováno k 3.2.2012:

recenze: Nebezpečná metoda

recenze: Cosmopolis

Ondra Slanina

Pages: 1 2 3 4 5

Přidat komentář

TOPlist