Průvodce filmovými sci-fi II.

Průvodce Sci-fi II

Průvodce filmovými sci-fi II.

Jeden z nejvýznamnějších vědeckofantastických filmů se dostal na plátna již několikrát a je častou žánrovou citací. Původní verze INVASION OF THE BODY SNATCHERS (Invaze zlodějů těl, někdy též Invaze lupičů těl) vznikla v pro žánr velice přínosném období, tedy v padesátých letech, konkrétně v roce 1955. Přestože film vznikal ve studiovém systému neměli tvůrci k dispozici příliš velký rozpočet, proto museli spoléhat jen na své umění vytvořit hrůzostrašnou atmosféru. Z dnešního pohledu se ale právě tato skutečnost jeví jako hlavní přednost filmu.

Příběh je dnes již klasický žánrový koncept. Téměř nervově zhroucený hrdina Dr. Benell (brilantní Kevin McCarthy), civilním povoláním obvodní lékař, vysvětluje v jedné nemocnici nevěřícímu personálu o hrůzných událostech z jeho města. Vše vypadá z počátku idylicky – krásná partnerka Betty, dobrá práce, milí sousedé na malém městě, ale něco není v pořádku. Lidé se z jakéhosi důvodu začínají chovat divně, snad jako by je v noci někdo vyměnil!

Film natočil skvělý režisér Don Siegel, kterému vděčí za mnohé legendární Clint Eastwood (byl to především právě Siegel, který Eastwooda zasvěcoval do filmové režie a byl jeho blízkým přítelem až do své smrti v roce 1991), tvůrce takových filmů jako Drsný Harry (DIRTY HARRY) nebo Útěk z Alcatrazu (ESCAPE FROM ALCATRAZ). Film je i z dnešního měřítka dobrou filmovou podívanou s černočerným humorem a za všechny scény bych rád uvedl ty nejznámější a to jsou scény s pěstováním lidí a téměř závěrečná scéna s kultovní hláškou, kdy Dr. Benell křičí do kamery:,, They’re here already! You’re next! You’re next, You’re next…!“ a marně se snaží zastavit příval dalších lidí do navenek poklidného městečka, čímž je ovšem myšlen pochopitelně i zvídavý divák na druhé straně plátna.

Průvodce Sci-fi II

V anglosaském světě je tento snímek opravdovým pojmem a najdeme z něj citace ve filmech od Noci žijících mrtvých až po Matrix. Samotný film se dočkal i několika remakeů. Nejslavnější a velice zdařilou verzí je již barevný stejnojmenný film z roku 1978 natočený režisérem Philipem Kaufmannem v hlavní roli s působivým Donaldem Sutherlandem (který je z profilu velice podobný McCarthymu). O poznání hůře dopadla nejnovější předělávka s názvem Invaze, kde došlo k dnes moderní ,,gender“ změně i v obsazení, takže jsme se sice mohli těšit z pohledu na půvabnou Nicole Kidman v asistenci Daniela Craiga, ale to je asi tak všechno. Abychom však byli spravedliví, režisér nové verze Oliver Hirschbiegel (Pád třetí říše) nedostal dostatečnou důvěru od producentů a tudíž ani nemůže nést zodpovědnost za výslednou podobu filmu, takže není vyloučeno, že se časem možná dočkáme jinak sestříhané verze materiálu toho filmu. Ať tak či tak, původní film z padesátých let je při své střízlivé osmdesátiminutové stopáži jedním z nejkultovnějších vědeckofantastických filmů všech dob.

Pages: 1 2 3 4

Přidat komentář

TOPlist