Historie hororu (1998)

Historie horroru (1998)

Historie horroru (1998)

Velká Británie 1998, Universal Horror, režie: Kevin Bronlow, hudba: James Bernard, střih: Kevin Bronlow, Sherief M. Hassan, účinkují: Kenneth Branagh (vypravěč), Ray Bradbury, Sara Karloff, Carla Lammlae, (z archivních záběrů) Bela Lugosi, Boris Karloff, Adolf Hitler

formát: 1.33:1, DV/35 mm (klipy z filmů) délka: 95 minut

Film:

Nenechte se zmýlit, přestože distributor snímku Česká televize tento brilantní dokument uvedl pod názvem Historie hororu, skutečnost je poněkud jiná. Britský dokument mapuje klasické horrory studia Universal, které vznikaly v 30. a 40. letech, jak je ostatně zřejmé z jeho originálního názvu Universal Horror, ale trochu jinak než byste od něj očekávali.

Autorem dokumentu je britský dokumentarista a autorita v teorii filmu na období němé éry kinematografie. Ostatně Kevin Bronlow se narodil v roce 1938, takže všechny hvězdy a tvůrce těchto snímků mohl sledovat ještě v produktivním období.

Bronlow se zaměřil především na klasické filmy jako Dracula, Neviditelný muž, Fantom opery, Frankenstein, Frankensteinova nevěsta, ale upozorňuje i na díla méně známá. Všechny filmy pak zasazuje do kontextu dobu. Upozorňuje na zřetelné citace filmů německého expresionismu a film doplňuje i originálními postřehy z válek, kde ukazuje i na příšerná zranění, které pak byly inspirací v horrorové tvorbě. Ve filmu pak nechává promlouvat i potomky slavných horrorových mistrů.

Velmi zajímavé je také sledovat osudy tvůrců, kteří byli s horrory Universalu spjati a někdy až mrazí, že někteří byli semleti dobovou cenzurou a kritikou velmi drsně. Ve filmu je obšírnější materiál věnovaný hvězdě Lonu Chaneymu a je zmíněna i pověstná nevraživost mezi Belou ,,Draculou“ Lugosim a Borisem ,,Frankensteinovým Monstrem“ Karloffem. Bronlow dokonce od řady zainteresovaných vymýtá nesmyslné legendy, které se vyskytují ve filmové literatuře, týká se to především údajů o natáčení a přijetí filmu Černá kočka, kterou mimochodem právě tento dokument rehabilitoval.

Historie hororu obsahuje řadu filmových ukázek a díky výpovědím lidí, kteří mají k tématu skutečně co říct se řadí mezi ty zajímavější dokumenty věnující se teorii filmu. Jako průvodce klasickou horrorovou kinematografií byste dodnes těžko hledali lepší film.

Ondra Slanina

Comments are closed.

TOPlist