Komerční pankáč Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar

Společensky mimořádně diskutovaný a doposud scenáristicky nejrafinovanější režisérův film je Špatná výchova z roku 2004.

Enrique Goded je talentovaný mladý režisér, který čeká na správný námět pro svůj film. Jednoho dne k němu přijde do kanceláře jeho firmy Ignácio Rodriguez, který je Enriqovou první láskou a nabídne mu svou povídku. Enrique se do ní začte a zalíbí se mu. Popisuje vztah dvou chlapců v jezuitské škole, jejich zneužívání otcem Manolou a jejich následný životní pád mezi lidskou spodinu. Enrique je nadšen a Ignácio mu povídku dá zdarma k přepsání scénáře, ale chce hrát hlavní roli. Enrique však nechce, protože ho už dávno zklamal. Po zapíjení filmu se oba muži spolu sblíží. Jenže realita a fikce se mají brzy propojit.

Špatná výchova je Almodóvarův osobní film, plný autobiografických prvků a popisuje vlastní cestou lásku mezi muži. Kdo je ochoten naslouchat a dívat se, neměl by si to nechat ujít, protože Špatná výchova jednak některá společenská zřízení obžalovává a některá ospravedlňuje. Která to jsou však nechává na divákovi.

Pedro Almodóvar

Mně asi nejbližší mistrův snímek je Volver.

Raimunda se sestrou Sole a dcerou Paulou přijíždí navštívit svou tetu Paulu. Paula je na tom zdravotně velmi špatně a Raimunda se obává, že se její čas již brzy naplní. Její starosti navíc podpoří i machistický manžel Paco, který poslední dobou hodně pije a ztratil práci. Raimunda se jednou vrátí z práce a v kuchyni leží na zemi její mrtvý manžel, kterého dcera bodla, když se jí pokoušel znásilnit. Raimunda musí jednat, ale Sole jí telefonuje, že teta Paula zemřela. Na pohřeb jede jenom Sole, která uvidí v domě mrtvé tety svou mrtvou matku Irenu, která vůbec jako duch nevypadá. Irena se jí doslova vetře do života a Sole se domnívá, že podle staré pověry musí jako duch ještě něco zařídit, aby odešla v pokoji. Jenomže je to všechno skutečně tak?

Jeho scenáristicko-režijní opus Volver je především rafinovaným příběhem, který umně míchá prvky melodramatu, černé komedie a v některých chvílích má až hororový nádech. Kromě typické barevnosti mistrových filmů snímek nabízí skutečné herecké výkony hlavních představitelek, které předvádí životní výkony. Volver je originální malý velký film a jen tak pro zajímavost v překladu znamená Návrat. Zásadními klady snímku jsou však skvělá hudba, úvodní mystická scéna na hřbitově a nádherná Penelope Cruz stylizovaná do Sophie Loren.

Pedro Almodóvar

Posledním snímkem režiséra jsou Rozervaná objetí, které jsou letos nominovány na Oskara za nejlepší cizojazyčný film.

Matteo Blanco je úspěšný filmový režisér, který ovšem oslepnul a rezignoval na život. Rozhodl se žít pod jménem Harry Caine, tedy svým uměleckým pseudonymem. Miluje  svého mladého syna a vychází i se svou ženou, ale od prvního okamžiku tušíme v celé zdánlivě spokojené rodině velké tajemství. To se začne odhalovat po zmínění jména mimořádně bohatého podnikatele Ernesta Martela. Jejich osudy se již dříve střetly a významnou roli v tom sehrála i krásná Lena – femme fatale.

Almodóvar je dodnes komerčním pankáčem. Na jednu stranu se straní Hollywoodu, ale na druhou se těší jeho respektu. Jeho filmy i přes jeho ujišťování už dávno nejsou nízkorozpočtové a závěrečné titulky potvrzují, že na jeho filmy přispívá prakticky každá větší firma. Sympatické je to, že se neustále snaží dobýt ve tvorbě další metu. Touží se přiblížit ideálu klasického Hollywoodu a dělá to po svém. Jeho režijní dílo je na evropské poměry fenomenální. Diváci jsou mu věrní v řadě zemí, na festivalech patří mezi největší celebrity a herce si může vybírat odkudkoliv. Mezi evropskými tvůrci získal suverénní pozici. Pedro Almodóvar je prostě režisér, který se umí přizpůsobit módním trendům, ale s odstupem času je jasné, že je spoluvytváří.

Ondra Slanina

AKTUALIZACE:

recenze -Kůže, kterou nosím

Pedro Almodóvar

Pages: 1 2 3 4 5

1 komentář

  1. Vladka21 napsal:

    Jeho filmy mám moc ráda, i když uznávám, že jsou někdy hodně ,,over the top“. Ale ta barevnost, krásná španělština a humor to je něco podle mého gusta.

Přidat komentář

TOPlist