Svědomí Ameriky: Oliver Stone

Wall Street

Tentokrát film platilo velké studio a k dispozici měl všechny hvězdy. Mohl si vybírat a pro roli Gordona Gekka, kultovní postavu a symbol 80. let si vybral herce, který dosud kritiku o svém hraní v žádném případě nepřesvědčil Michaela Douglase. Dokonce bych se nebál říct, že Douglas v tomto filmu ani moc hrát nemusel, protože jeho pověst finančního žraloka jej předchází. Nesmíme zapomenout, že Douglasova primární kariéra je producent a skutečně vynikající. V době Wall Street už měl na svém kontě enormní majetek za slušnou řádku komerčních hitů (Přelet nad kukaččím hnízdem, Čínský syndrom, Honba za diamantem). Nicméně Douglasův monolog Hamižnost je dobrá (Greed is good) se stal důležitou součástí americké popkultury. Do hlavní role si Stone opět vybral Charlieho Sheena a je ironií osudu, že film dnes smutně vystihuje jeho kariéru i osobní život v showbussinessu. Zajímavým obsazením bylo i obsazení Martina Sheena, skutečného otce Charlieho, do role otce filmového. Jejich filmové i životní role se nakonec také naplnily.

Bud Fox (Charlie Sheen) se stane makléřem na Wall Streetu. Splácí půjčku za vzdělání, žije sledováním indexů a vše věnuje tomu, že jednou udělá velkou ránu. V tom by mu mohl pomoci Gordon Gekko (Michael Douglas) liška podšitá, obchodník všemi mastmi mazaný a tvář titulních stran všech hospodářských magazínů v zemi. Jenže i Gekko je člověk a matka ho jednou porodila a tak na jeho narozeniny se neodbytný Bud vetře do jeho kanceláře a zkusí štěstí. Zneužije důvěrnou informaci a vydělá Gekkovi slušné peníze a Gekko mu ukáže ,,velký svět“ – luxusní prostitutky, nejdražší restaurace, členství v prestižních klubech, ale hlavně svět peněz. Jenže příliš brzy se provalí, že Bud informaci získal náhodou a Gekko mu dá poslední šanci. Zjistit nelegálně informace od jednoho britského obchodníka. Bud se osvědčí, ale to je teprve začátek. Hamižnost je sice dobrá, ale FBI není o moc horší.

Strhující film Wall Street zraje jako víno a díky hospodářské krizi nás již brzy čeká jeho volné pokračování. Stone přesně pojmenovává problémy systému, který naprosto přirozeně díky lidem čas od času kolabuje a jehož jsme součástí, i když si někdy myslíme, že to tak horké není. I přes jasně formulovaný morální problém je však Wall Street skvělou filmařinou. Již od úvodní sekvence probouzejícího se New Yorku je jasné, že sledujeme mimořádně promyšlený film. Wall Street se stal po právu dalším kasovním trhákem, který promluvil i do Oskarového klání.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Přidat komentář

TOPlist