Temný rytíř (2008)

Temný rytíř

Temný rytíř  

USA 2008, Dark Knight, režie: Christopher Nolan, scénář: Jonathan Nolan, Christopher Nolan, David S. Goyer, kamera: Wally Pfister, střih: Lee Smith, hudba: Hans Zimmer, James Newton Howard, hrají: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Gary Oldman, Morgan Freeman, Michael Caine, Maggie Gylenhaal, Eric Roberts, William Fichtner

formát: 2.35:1, scény IMAX 1.44:1, 35 mm a 65 mm, barevný, délka: 152 minut

Oskar za herecký výkon ve vedlejší roli (Heath Ledger), střih zvuku

Přiznám se film Batman začíná byl jistě skvěle natočený, ale příliš mě neoslovil. Ostatně Batman a celá mytologie je mi docela volná. Verze Batmana Tima Burtona z roku 1989 se mi velmi líbila, ono když je vám 7 let, tak se vám líbí skoro všechno. Jenomže mezi filmy Batman začíná a Temný rytíř režisér Christopher Nolan, jehož tvorbu skutečně fascinovaně sleduji již od Mementa, natočil brilantní rafinovaný kouzelnický thriller Dokonalý trik. Ale upřímně, Heath Ledger mě za svou kariéru ani zdaleka nepřesvědčil, že by byl schopen zvládnout Jokera a obsazení Maggie Gylenhaall mě přišlo jako vyložený úlet. Překvapení pro mě bylo, když mladý herec Heath Ledger zemřel a kolem projektu pokračování Batmana se rozjelo dokonale připravené PR.

Děj pokračuje v okamžiku konce jedničky, kdy se policista Gordon Batmanovi svěřuje, že neví, jaký bude mít následek jeho osobní prosazování spravedlnosti. S novými maskovanými muži v ulicích totiž začíná chaos a zločincům se daří ještě víc. Navíc největší banku ve městě, která obsahuje peníze zlotřilých mafiánů vybere jistá ozbrojená skupina v čele s divným individuem, který má poleptaný obličej od kyseliny a říká si Joker. Joker začíná svou anarchistickou jízdu, ve které se nehodlá zastavit před ničím a proti němu se začíná vyzbrojovat malá skupina posledních spravedlivých. Jenže čas plyne, násilí roste a všem účastníkům začínají téct nervy z neúspěchu.

Temný rytíř

Strhující vizuální orgie začínají již od úvodního záběru průletu k mrakodrapu podbarveným nervně rytmickou hudbou. Skvěle připravená akce, dynamická kamera, rychlé informativní dialogy prokládané občasnými hláškami a ,,comicsovým“ tedy záměrně přehrávajícím herectvím. První zhruba desetiminutovka končí, ale film nezvolňuje. A nestane se tak po celou dobu trvání, přesto má film v průběhu gradující momenty i okamžiky občasného zklidnění pocuchaných nervů. O dráždění první signální se postarala dvojice Hans Zimmer a James Newton Howard, kteří pro každou postavu připravili hudební motiv, jehož opakováním, aniž by jste to tušili víte, kdo se objeví na scéně. Nejmarkantnější je to u Jokera, jehož motiv tvořený gradující sirénou, je tak nepříjemný, že se obáváte pokaždé než se objeví, ale přitom vás jeho komické úchylné průpovídky téměř vždy spolehlivě rozesmějí.

Temný rytíř

Trikoví specialisté, autoři výpravy, rekvizitáři nebo maskéři odvedli další skvělou profesionální práci pro kterou je Hollywood továrnou na sny a na filmu je každý dolar ze 175 milionového rozpočtu vidět. Nolan dokonce natočil část filmu na IMAXovou kameru, takže ve větších a vyspělejších zemích viděli diváci film ve 3D.

Co ale Temného rytíře dělí od všech ostatních comicsových velkofilmů je jeho hloubka a skvěle napsané charaktery. Kdy jste mohli naposledy říct, že postavy měly dramatický oblouk a chovali se ,,v rámci žánru, pochopitelně“ přirozeně. Jistě, pro nás zkušené filmové slídily, je zřejmé, že scéna výslechu je téměř identická s délkou záběrů a svícením jako v Mlčení jehňátek a Joker je především obšlehnutý Scorpio z Dirty Harryho, jen se podívejte v originále a uvidíte tam zcela zřetelně i Ledgerovo herectví.

Temný rytíř

Divil bych se kdyby to Nolan nedal Ledgerovi za úkol v rámci přípravy role. Na druhou stranu proč ne? Herec, který Scorpia hrál, si musel nechat narůst vousy, protože ho všichni spojovali s jeho nejslavnější rolí a mysleli si, že je stejně vyšinutý jako jeho charakter. Ovšem když váš film produkuje stejné studio i s potřebnými autoráky nemusíte se ničeho obávat. I když si Ledger film ukradl víceméně herecky pro sebe je celý ansámbl vzácně vyrovnaný a každý z herců má minimálně jednu větší příležitost kde vyniknout. To bude také i důvod, proč se Nolanovi bude dařit získávat do svých filmů jakékoliv hvězdné jméno. Ostatně Leonardo DiCaprio v jeho sci-fi thrilleru Inception tuto domněnku jen potvrzuje.

Temný rytíř

Temný rytíř je film bez hluchých míst. Od začátku je v něm vše, tak jak má být a nutné zvolnění tempa u zbytečně dlouhé rozhodovací scény s loděmi se dá nakonec také odpustit. Největší pochvala však musí patřit režisérovi Nolanovi, který ukázal, že své profesi skutečně rozumí. Premiérový víkend, který byl v době uvedení nejúspěšnější v dějinách kinematografie ho zastihl na dovolené a novinářům na dotazy, jak se cítí jako režisér nejlépe přijatého filmu v historii, odpověděl, že stejně jako včera, protože chtěl jediné, natočit dobrý film. Jen v kinech Temný rytíř utržil přes miliardu dolarů a soudě podle příznivé divácké i kritické odezvy má docela slušně vykročeno ke klasické podívané.

Ondra Slanina

3 Diskuse

  1. lida simandlova napsal:

    ,,You are freak like me“ a děsivej smích Heathe Ledgera. Tenhle film se vážně poved a jsem zvědavá na Inception, trailer vypadal fakt dobře:-)

  2. inmax napsal:

    Čtu recenzi na svůj oblíbený film a vidím pár nepřesností.. Jednak Joker nemá poleptaný obličej od kyseliny (to má Two Face), Joker je „jen“ pořezaný. A pak.. film byl uveden v Imax formátu i u nás, ale pouze ve 2D, Nolan ve 3D netočí.

  3. Ondra Slanina napsal:

    Joker má určitě rozříznutý obličej nožem, tedy alespoň to říká, ale celý film, až na jednu scénu je ukrytý pod maskou, kterou scenáristé nazývají ve filmu válečnými barvami. V originální verzi Tima Burtona je poleptaný kyselinou, jen si vzpomeňte na záměrně ,,přepálenou“ scénu s potřásáním rukou a ze scény přestřelky je patrné, že něco s obličejem má. Film v IMAXu v České republice uváděn opravdu nebyl.

Přidat komentář

TOPlist