Hollywoodský mogul Steven Spielberg

Steven Spielberg - filmografie

O dva roky později uvádí Spielberg do kin válečnou komedii 1941, která se má pro něj stát jeho největším neúspěchem v kariéře. Scénář z pera Roberta Zemeckise a Boba Galea (série Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) vypráví hysterickou přípravu amerických vojáků na útok Japonců na Ameriku den po Pearl Harboru. Při nejlepší vůli jsem tenhle film nikdy nedokoukal. Film obsahuje řadu hvězd, má skvělý soundtrack, ale z hlediska režie je nezvládnutý a komerčně se stal děsivým propadákem.

Steven Spielberg - filmografie

,,Indiana Smith, to bude trhák,“ řekl George Lucas a Steven Spielberg odpověděl:,,Nápad je to dobrej, ale bude se jmenovat Indiana Jones.“ A jak řekli, tak udělali. Dva přerostlí kluci George ,,Star Wars“ Lucas jako producent a autor námětu a Steven ,,Čelisti“ Spielberg jako režisér připravili na rok 1981 dobrodružný film Dobyvatelé ztracené archy, který se alespoň z mého hlediska přiblížil k pomyslné metě dokonalé filmové podívané. Archeolog pátrající po tajemném artefaktu Archy úmluvy v podání Harrisona Forda spojuje sympatickou béčkovitost s rafinovaným scénářem a Spielberg ve filmu hýří spoustou zábavných režijních nápadů. Už od úvodní scény v pralese a skvěle přehrávajícího Alfreda Moliny divák ví, jestli chce na takovou hru přistoupit.

Zjevná inspirace Jamesem Bondem a klasickými dobrodružnými filmy ze zlaté éry Hollywoodu přinesla své ovoce. Jedna z nejvtipnějších scén filmu, kdy Indiana Jones zastřelí na tržišti pistolí fakíra s mečem je spojená s půvabnou anekdotou. Harrisonu Fordovi bylo mimořádně blbě a scéna se točila ještě před tím než ho museli operovat v nemocnici, proto místo scény popsané ve scénáři jako napínavý souboj na meče s fakírem Ford intuitivně vyřešil střelbou z pistole, kterou tam Spielberg, který okamžitě vycítil gag jako kdyby byl od Bustera Keatona, zanechal. I v tom je Spielberg oblíbený, protože je otevřený nápadům svých herců, kterým zůstává po celou dobu své kariéry věrný. Film se stal obrovským komerčním hitem.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

3 Diskuse

  1. robert javorecek napsal:

    Člověk toho chlapa prostě musí respektovat. Čekal jsem jak se zhostí Kubrickovy A.I. a myslel jsem si, že z toho udělá nějakou komerční břečku, ale nakonec mě překvapil. Jeho filmy ze 70. let jsou výborný a některý jeho poslední filmy jako Minority Report a Mnichov svědčí, že nepatří do starého železa.

  2. Ondra Slanina napsal:

    Všechno nejlepší k 65. narozeninám! Připomeňte si člověka, který změnil tvář současného filmu jako málokdo!

  3. Roman Potoczný napsal:

    A.I. je vynikající a totálně nedoceňovaný film … Osobně ho zbožňuju a ani takový zabíječ filmů filmovými závěry, jako Spielber, zrovna tento film koncem nezničil, ale naopak mu dal velmi zajímavý filozofický nádech …

Přidat komentář

TOPlist