Hollywoodský mogul Steven Spielberg

Steven Spielberg - filmografie

O rok později je v kinech uveden první skutečně vážný film Stevena Spielberga s názvem Purpurová barva (1985). Spielbergův vizuálně strhující melancholický příběh popisující vzpomínky na neradostné vzpomínky dospělých afroameričanů dojímal vděčné publikum a otevřel dveře do Hollywoodu Whoopy Goldberg, Danny Gloverovi a Oprah Winfrey. Film obdržel 11 nominací na Oskara, včetně nejlepší film a Spielberg nebyl nominován za režii. Akademie Spielbergovi jako mnohým jiným ukázala záda a ve výsledku film neproměnil ani jednu z nominací. Mezi afroameričany patří film mezi kultovní díla a Spielbergovi vynesla v americké veřejnosti vysoký morální kredit za jeho humanistický přístup.

Steven Spielberg - filmografie

Říše slunce byl dlouhodobě připravovaný projekt legendy světové kinematografie Davida Leana, který uměl oživit plátno velkolepými výjevy jako málokdo. Natočil legendární snímky jako Most přes řeku Kwai, Doktora Živaga nebo fenomenálního Lawrence z Arábie. Román J. G. Ballarda adaptoval vynikající dramatik původem ze Zlína Tom Stoppard. Spielberg tento film vlastně nikdy dělat nechtěl. Lean považoval Říši slunce za svůj poslední film, ale průtahy preprodukce ho nakonec donutily kvůli vysokému věku vzdát se možnosti režie. Uvažovalo se chvíli o režisérovi Haraldu Beckerovi, ale Lean požádal proto producenta filmu Stevena Spielberga, aby se ujal režie. Hlavní roli malého chlapce byla předmětem konkurzu, kterého se zúčastnilo přes 4 000 mládenců. Vítězem se stal Christian Bale, ano je to skutečně nový Batman. Velkoryse řešený emocemi nabitý více jak dvouapůlhodinový snímek vypráví o britském mladíkovi, který se musí postarat sám o sebe ve válkou zmítaných britských koloniiích v dnešní Číně. Přestože film byl ve své době komerční katastrofou, tak kritikou byl hodnocen veskrze pozitivně. Nakonec byl nominovaný na 6 oskarů a asi vás to příliš nepřekvapí, ale opět neúspěšně.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

3 Diskuse

  1. robert javorecek napsal:

    Člověk toho chlapa prostě musí respektovat. Čekal jsem jak se zhostí Kubrickovy A.I. a myslel jsem si, že z toho udělá nějakou komerční břečku, ale nakonec mě překvapil. Jeho filmy ze 70. let jsou výborný a některý jeho poslední filmy jako Minority Report a Mnichov svědčí, že nepatří do starého železa.

  2. Ondra Slanina napsal:

    Všechno nejlepší k 65. narozeninám! Připomeňte si člověka, který změnil tvář současného filmu jako málokdo!

  3. Roman Potoczný napsal:

    A.I. je vynikající a totálně nedoceňovaný film … Osobně ho zbožňuju a ani takový zabíječ filmů filmovými závěry, jako Spielber, zrovna tento film koncem nezničil, ale naopak mu dal velmi zajímavý filozofický nádech …

Přidat komentář

TOPlist