Hollywoodský mogul Steven Spielberg

Steven Spielberg - filmografie

Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989) je návrat do vod kde Spielberga diváci vidí nejraději. Akcí nadupaný příběh a účast Seana Conneryho jako Fordova otce potvrdila obrovský zájem publika o napínavé dobrodružné příběhy s nádechem tajemna. Spielberg oproti svým předchozím vážnějším filmům dává průchod humoru a nadsázce. Pro řadu fanoušků série o Indym je právě třetí díl tím vůbec nejoblíbenějším.

Navždy byl malý snímek šitý na tělo dlouholetému příteli Richardu Dreyfussovi a zcela bezpochyby bylo pro Speilberga rozhodující, že měl možnost natáčet s Audrey Hepburn. Duchařská zápletka o pilotovi však divákovu pozornost neupoutala a film se i přes dobré úmysly řadí mezi Spielbergovy největší umělecké i komerční prohry.

Steven Spielberg - filmografie

Ostře sledovaným projektem byl Hook točený kompletně za japonské peníze. Japonci totiž koupili tradiční hollywoodské studio Columbia, jehož divizí byla i společnost Tri Star (dnes oboje Sony Pictures) a staří hollywoodští bardi označili Spielberga za zrádce Ameriky a naváděli diváky, aby film bojkotovali. Spielberg se stal jednou z nejvíce opovrhovaných amerických celebrit. Mediální masírka vysokorozpočtový spektákl v Americe docela pohřbila a jeho náklady se vrátily až díky evropskému publiku, kterému byla celá causa víceméně ukradená. Dobrý film však tržby nedělají a Spielberg to věděl. Přestože měl v rukávu všechny triumfy, slavný příběh Petera Pana, herce jako Robina Williamse, Julii Roberts a Dustina Hoffmana filmu chybí významně jiskra. Možná to je i důvod proč Spielberg od té doby odmítá takové tutovky jako třeba režii Harry Pottera. Zatímco producenti si myslí, že takové látky mu sedí nejlépe, tak Spielberga už otravují.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

3 Diskuse

  1. robert javorecek napsal:

    Člověk toho chlapa prostě musí respektovat. Čekal jsem jak se zhostí Kubrickovy A.I. a myslel jsem si, že z toho udělá nějakou komerční břečku, ale nakonec mě překvapil. Jeho filmy ze 70. let jsou výborný a některý jeho poslední filmy jako Minority Report a Mnichov svědčí, že nepatří do starého železa.

  2. Ondra Slanina napsal:

    Všechno nejlepší k 65. narozeninám! Připomeňte si člověka, který změnil tvář současného filmu jako málokdo!

  3. Roman Potoczný napsal:

    A.I. je vynikající a totálně nedoceňovaný film … Osobně ho zbožňuju a ani takový zabíječ filmů filmovými závěry, jako Spielber, zrovna tento film koncem nezničil, ale naopak mu dal velmi zajímavý filozofický nádech …

Přidat komentář

TOPlist