Kurz negativního myšlení (2006)

Kurz negativního myšlení (2006)

Kurz negativního myšlení

Norsko 2006, Kunsten a tenke negativt, režie a scénář: Bard Breien, kamera: Gaute Gunnan, hudba: Stein Berge Svendsen, střih: Zaklina Stojcevska, hrají: Fridtjov Saheim, Kjersti Holmen, Kari Simonse, Marian Saastad Ottesen, Per Schaaning, Henrik Mestad a další…

formát: 1.85:1, barevný, 35 mm, délka: 79 minut (Norsko: 93 minut)

Cena za režii na MFF Karlovy Vary

Film:

Geirr je po autonehodě připoután na invalidní vozík a svůj nezáviděníhodný osud řeší sledováním filmů z Vietnamu a posloucháním Johnnyho Cashe. Jeho půvabná žena Ingvild však odmítá sledovat to, jak se z jejího manžele stává vychlastaná a věčně zhulená lítostivá troska s častými sebevražednými tendencemi a tak se rozhodne pozvat k nim do domu skupinu podobně postižených lidí v čele s velmi úspěšnou psycholožkou. Začíná tak předlouhý den plný bizarních situací, kdy si každý z aktérů uvědomí, že život je fajn i bez trapné přetvářky a falešných soucitných úsměvů.

Scenárista a režisér Bard Breien natočil snímek Kurz negativního myšlení jako žánrově rozmanitou mozaiku s důrazem na herecké výkony s pečlivými odkazy na zásadní kinematografická díla. Kromě záměrných ukázek z Coppolovy Apokalypsy, pak uvidíme zřetelné citace z Formanova Přeletu nad kukaččím hnízdem a rozpoznáme i motivy z díla Larse von Triera a Thomase Vinterberga.

Film zpracovává zásadní univerzální témata – partnerské vztahy, samotu, odcizení i touhu po společenském životě. Právě univerzálnost tématu je hlavním důvodem všeobecné mezinárodní popularity severských filmů, které se příliš nepitvají v národních traumatech. Zajímavé je to, že zatímco pro nás je to v kinech svěží vítr od vlastních balvanů minulosti, pak tamější domácí kritika je právě k ignoraci ,,národního“ charakteru často k řadě děl zbytečně přezíravá.

Kurz negativního myšlení (2006)

Výsledkem snahy tvůrců je svižný film, k dobru mu přihrává i sympaticky střízlivá stopáž, při kterém budete možná chvílemi nevěřícně kroutit hlavou, ale který je až příliš reálný než aby se dal označit za samoúčelný.

Film Kurz negativního myšlení je velmi solidní ukázkou severské kinematografie, který i přes zdánlivou krutost nabízí srozumitelný a především hluboce lidský příběh. Na filmovém festivalu v Karlových Varech se promítal na beznadějně vyprodaných projekcích (dokonce i s lepšími akreditacemi) a vysloužil si od mezinárodní poroty zaslouženě i cenu za nejlepší režii. Film běžel u nás v kinech i v celorepublikové distribuci a na evropskou produkci bez žádných hvězdných jmen byl mimořádně úspěšný.

Ondra Slanina

Pozn. redakce – Trailer je bohužel dostupný jen v původním znění bez anglických titulků (popř. pak v německé verzi)

1 komentář

  1. terka svobodova napsal:

    Byla jsem na tom s kámošem v Aeru a opravdu doporučuju. I když normálně bych na takovej film asi nešla, tak to bylo vážně super.

Přidat komentář

TOPlist