Nejslavnější parchanti filmového plátna

Nejslavnější parchanti filmového plátna

Nejoblíbenějším parchantem pro mnohé diváky však určitě je a bude Jack Nicholson. Jestliže jsme u nejslavnějších mrch citovali sestru Ratchedovou v Přeletu nad kukaččím hnízdem, tak svého nejslavnějšího parchanta si Nicholson zahrál v Kubrickově (ne)věrné adaptaci Stephena Kinga Osvícení (The Shinning, 1980). Spisovatel Jack Torrance (Jack Nicholson) má tak trochu problémy s alkoholem a jeho manželka toho má dost. Protože nemají peněz nazbyt, rozhodne se Jack přijmout místo zimního správce hotelu Overlock. Je to zvláštní místo a poslední zimní správce zešílel a svou rodinu vyvraždil sekerou. Malý Danny a Jackova žena během zimy zjistí, že hotel žije vlastním životem a podmaňuje si jejich tatínka, který bere do ruky sekeru, aby si zajistil místo na skvělých party v místním hotelu.

,,Here, is Johny!“, řve s pomyslným šklebem Jack Nicholson a diváci se schovávají pod kinosedačky hrůzou. Dalšími nezapomenutelnými parchanty Jacka Nicholsona je kromě Čarodějek z Eastwicku, kde hrál ďábla a toho sem tahat nebudeme i Will Randall alias vlkodlak ve filmu Vlk.

Nejslavnější parchanti filmového plátna

Ovšem definici parchanta, který si podmanil kinosály a vstoupil do paměti celosvětového publika je jeho další spisovatel Melvin Udall ve výborném filmu Lepší už to nebude (As Good As It Gets, 1997). Melvin Udall (Jack Nicholson) je opravdový neurotik – potřebuje tu správnou servírku (Helen Hunt), věci tam kde mají být a navíc ho pěkně rozčilují psi. Je zvyklý na staré pořádky a dal by se vystihnout slovem prudič. Když z práce vyhodí jeho oblíbenou servírku zhroutí se mu celý svět. A to ještě neví, že se do ní zamiloval. A aby toho nebylo málo, homosexuály, které přímo nesnáší se scházejí v sousedově bytě. Když ale jeho homosexuálního souseda (Gregg Kinnear) ošklivě zmlátí a okradou, musí se postarat o jeho psa Virgilla. Něco se tu musí změnit. Hlavně ten příšerný parchant, který diváky od začátku skvěle baví.

Nejslavnější parchanti filmového plátna

Jestliže se někdo jmenuje Frank je to ve filmu vždy spíš nějaký ňouma nebo kamarád hlavního hrdiny. Pokud se však někdo jmenuje Frank Booth je to asi ten nejděsivější parchant, který se kdy objevil na filmovém plátně. Ve filmu Modrý samet (Blue Velvet, 1986) ho hrál neuvěřitelným způsobem Dennis Hopper.
Student Jeffrey Beaumont (Kyle McLachlan) se vrací do městečka Lumberton, aby mohl pomáhat otci v obchodě. Při procházce najde v trávě uříznuté lidské ucho a jde ho proto odevzdat na policii. Od dcery policisty Sandy (Laura Dern) se dozvídá další podrobnosti o případu a dozví se o barové zpěvačce Dorothy (Isabela Roselini). Zpěvačka ho fascinuje a tak se jí vloupe do bytu, kde sleduje ze skříně její brutální znásilnění. Později se dozví, že je žena i její dítě v rukou psychopatického vraha Franka (Dennis Hopper).

Psychologický thriller Modrý samet patří mezi nejkultovnější záležitosti osmdesátých let. Film má strhující atmosféru a oplývá perverzními surrealistickými nápady, které jsou povětšinou okořeněny hodně černým humorem. David Lynch zde poprvé šokoval Ameriku, když se jí podíval pod načančané předměstské domky takovým způsobem, že mnohým zaskočilo v krku. Hopper je vůbec specialistou na vyšinuté psychopaty a opravdové parchanty a je velmi často obsazován do mamutích hollywoodských produkcí. I když ve skutečnosti prošňupal a propil celá sedmdesátá léta, která si nepamatuje, především díky výdělku kultovního filmu Bezstarostná jízda (Easy Rider, 1968) patří k dnes velmi respektovaným fotografům a výrazným tvářím americké popkultury.

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist