Nejslavnější parchanti filmového plátna

Nejslavnější parchanti filmového plátna

Dalším ikonickým parchantem, který se navíc již za pár měsíců vrátí na plátna kin je Gordon Gekko ze skvělého filmu Olivera Stonea Wall Street v oskarovém podání Michaela Douglase. Bud Fox (Charlie Sheen) se stane makléřem na Wall Streetu. Splácí půjčku za vzdělání, žije sledováním indexů a vše věnuje tomu, že jednou udělá velkou ránu. V tom by mu mohl pomoci Gordon Gekko (Michael Douglas) liška podšitá, obchodník všemi mastmi mazaný a tvář titulních stran všech hospodářských magazínů v zemi.

Jenže i Gekko je člověk a matka ho jednou porodila a tak na jeho narozeniny se neodbytný Bud vetře do jeho kanceláře a zkusí štěstí. Zneužije důvěrnou informaci a vydělá Gekkovi slušné peníze. Gekko mu na oplátku ukáže ,,velký svět“ – luxusní prostitutky, nejdražší restaurace, členství v prestižních klubech, ale hlavně svět peněz. Jenže příliš brzy se provalí, že Bud informaci získal náhodou a Gekko mu dá poslední šanci. Zjistit nelegálně informace od jednoho britského obchodníka. Bud se osvědčí, ale to je teprve začátek. Hamižnost je sice dobrá, ale FBI není o moc horší.
Strhující film Wall Street zraje jako víno a díky hospodářské krizi je mrazivě aktuální.

Nejslavnější parchanti filmového plátna

Mezi nejlepší herce své generace vstoupil Edward Norton již svým prvním filmem Prvotní strach (Primal Fear, 1996), kde hrál velmi zajímavou postavu. Chicagský arcibiskup Rushman je ve své rezidenci brutálně zavražděn. Policie na místě vystraší mladého muže Aarona (Edward Norton), který se dá na útěk. Sdělovací prostředky ukazují tuto šílenou honičku v televizi na kterou se dívá zkušený právník Martin Vail (Richard Gere). Rozhodne se mladíka obhajovat, netuší však, že celá věc je mnohem složitější než se zdá a on se stane poprvé obětním beránkem docela slušného psychopata. Velmi zajímavý a kvalitní thriller povyšuje Edward Norton svým výkonem vysoko do hladiny nadprůměrných podívaných.

Nejslavnější parchanti filmového plátna

Symbolem slova parchant na filmovém plátně je však již dobrá dvě desetiletí Anthony Hopkins. Jeho ikonickou postavu Hanibala Lectera netřeba představovat, ale extraligou mezi největšími parchanty je i Ted Beaumont z filmu Okamžik zlomu (Fracture, 2007). Státní prokurátor Willy Beachum (Ryan Gosling) má na první pohled jasně uzavřený případ. Letecký inženýr Ted Beaumont (Anthony Hopkins) střelil do obličeje svou ženu, na místě činu je pistole, obžalovaného zatkli hned po spáchání činu a navíc se doznal. Jenže…

Je docela možné, že máte nějaký svůj vlastní tip na nejslavnějšího parchanta filmového plátna a můžeme se pod tímto článkem vrhnout na diskusi.

Ondra Slanina

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist