Vertigo (1958)

Vertigo (1958)

Vertigo

USA 1958, režie: Alfred Hitchcock, scénář: Alec Coppel, Samuel Taylor podle románu P. Boileaua a T. Narjaca ,,D´entre les morts“ (Zpět z říše mrtvých), hudba: Bernard Herrmann, střih: George Tomasini, kamera: Robert Burks, hrají: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Henry Jones, Tom Helmore, Raymond Bailey a další…

128 minut, restaurovaná verze (1996) 129 minut, 35 mm, 70 mm (restaurovaná verze), formát 1.50:1 a 1.85:1

Film:

Stárnoucí policejní inspektor Ferguson (James Stewart) je vinou závrati vyřazen ze služby. Na žádost svého starého přítele Elstera sleduje jeho ženu krásnou Madeleine (Kim Novak), do které se zamiluje a díky své závrati se mu nepodaří zabránit její smrti. Traumatizovaný Ferguson se po čase setkává s tuctovou Judy (Kim Novak), která mu někoho připomíná. Časem zjistí šokující pravdu, že se stal obětí komplotu. Film vrcholí slavnou scénou na majáku.

James Stewart byl jeden z kmenových herců Alfreda Hitchcocka, jejich spolupráce na Okně do dvora a Muž, který věděl příliš mnoho se setkaly s fantastickým přijetím u diváků i kritiky a oba si přáli svůj úspěch zopakovat. I když to tak ze začátku nevypadalo jejich zdánlivá prvotní prohra se časem ukázala jako oslňující triumf. Snímek Vertigo paří mezi základní díla světové kinematografie a bylo o něm popsáno již opravdu mnoho papíru. Nechme však promluvit ze záhrobí samotného mistra Hitchcocka, kterého v souvislosti s tímto filmem zpovídal ve slavných rozhovorech Francois Truffaut.

,,Nejvíce mě zajímalo úsilí Jamese Stewarta vytvořit ženu k obrazu té mrtvé. (vynechávám kvůli spoileru) pak je tady ještě další aspekt, který bych rád nazval ,,psychologickým sexem“: v tomto případě je to odhodlání toho člověka vzkřísit neuskutečněnou sexuální představu. Řečeno jednodušeji, chce spát s mrtvou. Je to nekrofilie.“

Vertigo (1958)

Scéna ,,fetišistické“ proměny pak patří svým provedením do učebnice pro studenty sexuologie. Šokující zvraty, úchylky, napětí a fantastická hudba Bernarda Hermanna, kterou v Základním instinktu Paula Verhoevena invenčně poupravil Jerry Goldsmith, jsou hlavní majáky této skvostné filmové podívané. Hitchcock přiznal, že film si vydělal na své výrobní náklady, ale považoval ho za komerční neúspěch. Navíc se nijak netajil tím, že ho rozčilovala hlavní představitelka Kim Novak (skutečně má české kořeny), protože do hlavní role počítal s Verou Miles, která však otěhotněla. Novak neustále rozebírala svou postavu, chtěla změnit kostýmy a předem připravené líčení a navážela se do režiséra před štábem, takže jí mistr promluvil do duše v šatně, že to poslední, co ho zajímá je názor na to, jak ona bude vypadat na plátně. Navíc sám řekl, že kdyby akceptoval její rady před štábem nebo nějakou přijal, pak by mu do práce mohl kecat kdejaký elektrikář. Je také nesporné, že svůj díl viny na neúspěchu mělo také obsazení amerického gentlemana Jamese Stewarta do hlavní role, protože diváci jej v této poloze jednoduše nechtěli vidět. V databázi imdb.com je dnes film na předních místech divácky nejoblíbenějších filmů všech dob a podle voličů Amerického filmového institutu patří mezi to nejlepší, co Americká filmová tvorba kdy nabídla.

Film má v Čechách zvláštní osud. Televize Nova jej vysílala jako Závrať a přiznejme si to, byl to od ní naprosto jasný McGuffin. Restaurovaná verze, která měla premiéru na filmovém festivalu v Berlíně na konci devadesátých let přinesla velkou vlnu zájmu o tento film a diváci, kteří znají Základní instinkt mají nyní za pár korun jedinečnou šanci porovnat oba filmy. Zatímco Hitchcockův originál je plný náznaků, symbolů a skutečně ,,záhrobních tajemství“ pak Základní instinkt ukazuje divákům vše se svým sekáčkem na led, parukami a natvrdo natočenými sexuálními exhibicemi Michaela Douglase a Sharon Stone. Přesto Vertigo v perverznosti Základní instinkt strčí i dnes bez problémů do kapsy.

Vertigo je v pravém slova smyslu kultovní film, který ovlivnil celé generace filmařů. I přes jednoznačné díry v logice je však díky atmosféře strachu a mistrově perverzi jedním z nejcitovanějších filmových děl všech dob.

Ondra Slanina

4 Diskuse

  1. Ondra Slanina napsal:

    Ještě drobná poznámka k textu, již tuto středu bude v profilech osobností Paul Verhoeven, takže se těšte na srovnání Vertiga a Základního instinktu!

  2. Ondra Slanina napsal:

    Dobrá zpráva pro všechny fanoušky tohoto filmu, v řadě trafik, kde se prodávají DVD s tímto filmem je originální Vertigo v akci za 19 korun!

  3. Ondra Slanina napsal:

    To je skutečně tak brilantně natočený film. Ten film má všechno, co má film mít a jestli se některému filmu nedá ani po letech nic vytknout, pak je to tento. A to finále!

  4. Ondra Slanina napsal:

    Z dokumentu Hitchcock/Truffaut (2015). Hitchcock film nenáviděl kvůli díře v ději. Jak mohl manžel vědět, že Scotty nevyběhne po schodech věže? Martin Scorsese řekl, že mu to nevadí. David Fincher k filmu řekl, že ten film má ze všech Hitchcocků nejraději, ale on by příběh natočil z pohledu té ženy, jež hrála Kim Novak, což je hodně zajímavá myšlenka, co říkáte?

Přidat komentář

TOPlist