[Rec] (2007)

[Rec]   (2007)

[Rec]

Španělsko 2007, [Rec], režie: Jaume Balagueró, Paco Plaza, scénář: Jaume Balagueró, Luis Berdejo, Paco Plaza, kamera: Pablo Rosso, střih: David Gallart, hrají: Manuela Velasco, Ferran Terraza, Jorge-Yammam Serrano, Pablo Rosso a další…

formát: 1.85:1, barevný, HD Digital, 78 min

Výroční ceny Goya za nejlepší střih a novou herečku (Manuela Velasco)

Film:

Začíná směna hasičů a mladá reportérka Angela (Manuela Velasco) se chystá se svým kameramanem strávit noc s hasičskou směnou. Zatím to vypadá na slušné porno, co říkáte? Angela však pracuje spíš než pro erotický kanál pro pořad Snídaně s Novou. První minuty jejich společné směny jsou podstatně zábavnější pro hasiče, kteří na mladou reportérku zkoušejí zapůsobit, ale jakmile se ozvou sirény je čas na akci. Hasičské auto se blíží k činžovnímu domu, kde na ně bude čekat pořádně nepříjemné překvapení.

Španělsky hovořící země, tedy zejména Španělsko a Mexiko mají k horroru velmi blízko a kromě toho, že na ně hodně chodí do kina, tak sami dlouhodobě natáčejí velmi zajímavé tituly. Horror Rec, který odstartoval hned celou sérii filmů a úspěšný zámořský remake pod názvem Karanténa, se může nazvat bez ostychu evropským horrorovým fenoménem.

[Rec]   (2007)

Přiznejme si, že v rámci žánru se sice často experimentuje a výsledky jsou nevalné. Diváci se rychle nabaží všech těch holčiček s dlouhými vlasy, krkajícími démony nebo záhadnými starými domy, kde se devadesát minut odhaluje dávné tajemství, které jsme už stokrát viděli. To věděli i tvůrci Rec, kteří si již dříve pohrávali s žánrovými klišé, např. s vlkodlaky v horroru Romasanta (Paco Plaza) nebo s duchy v horroru Temnota (Jaume Balagueró) a upřímně s nevalným výsledkem. Ne že by jim tentokrát Jean Jacques Cliché neradil, dočkáme se osvědčených prvků z řady slavných horrorů různých horrorových subžánrů včetně zombíků, úchylných vědců a satanismu.

[Rec]   (2007)

Možná bychom mohli mít připomínky k obsahu, ale o invenci se tvůrci postarali skvělou originální formou. Rec totiž pojali jako nesmírně napínavou reality show, kdy skrze kameru filmového štábu sledujeme děj. Tvůrci šli dokonce tak daleko, že se vykašlali na hudbu a hrůzu dotvářejí pouze vydařenými zvukovými efekty. Zlověstné ticho vás opravdu postraší. Je to metoda velmi působivá a pro film i vděčná, při nudnějších pasážích se kamera vypne a naopak odhalování děsivých skutečností sledujeme v nemilosrdném přímém přenosu.

[Rec]   (2007)

Oba režiséři napětí inscenují s děsivou samozřejmostí a spíše než na krvavé nechutnosti sází na plíživou hrůzu z temných zákoutí, které gradují k finální desetiminutovce na jejíž shlédnutí doporučuji si vzít pleny. Film jsem dokoukal poprvé v půl druhé ráno s tím, že už jsem viděl tolik horrorů, že nějaký Rec mě nemůže vyděsit. Upozorňuji vás, že jsem musel rozsvítit a půl hodiny si pouštět romantickou komedii se Sandrou Bullockovou, protože ty stíny…no, nic, však to znáte:-)

Film vydělal celosvětově mnohonásobek svého skromného rozpočtu, který byl 1 a půl milionu eur a tvůrci přišli vzápětí s neméně úspěšným pokračováním. Před čtrnácti dny společnost Filmax rozhodla o uvolnění financí na další projekty Rec, takže duo režisérů se pro příští 2 filmy rozdělí, ale nebojte, zatímco Paco Plaza natočí prequel s podtitulem Genesis, Jaume Balagueró natočí sequel Apokalypsa. Nevím jak vy, ale já se těším.

Ondra Slanina

3 Diskuse

  1. Ondra Slanina napsal:

    Na Daria Argenta a slavné italské horrory jistě brzy dojde. O Argentovi jsme se již okrajově zmiňovali v Průvodci filmovou hrůzou, ale zařadíme ho po redakční radě do dalšího plánu našeho filmového magazínu.

  2. manik napsal:

    Tak jsem se přece jen dočkal :)
    Děkuji za pěkný a přesně vystihující článek.

    Když jsem se k REC dostal, vůbec jsem netušil o co jde a nevěděl jsem co mě čeká. Po shlédnutí horroru jsem byl u vytržení, nepamatuju si, že by mě někdy nějaký film skutečně vystrašil. Řekl bych, že atmosféra ze Záhady BlairWitch, podnícena záběrem z obyč. kamery ( chvílemi máte pocit, jakoby jste sledovali něco, co se stalo nebo děje v přímém přenosu) se zde gradovala ještě více. Samozřejmě to bylo taky zapříčiněno faktem, že na hl. hrdiny neustále ( hlavně ke konci) vybíhali šílení sousedé, s kterými ještě před několika minutami vesele klábosili.
    Druhý díl jsem viděl s tím, že už jsem zhruba věděl do čeho jdu, a proto jsem nebyl tak zaskočený. Film je opět svižný a plný strachu a zoufalství, ale zápletka točící se kolem satanismu a církve mě osobně spíš zklamala.
    Tak či tak, jsem zvědavý na další počiny a doufám, že to bude pořádné peklo ;)

  3. Ondra Slanina napsal:

    Druhý díl horroru Rec se mi také velmi líbil, pokračuje v solidní hře s divákem. Zápletka byla nastíněná již na konci jedničky a mě osobně velmi potěšilo užívání kamer u speciální jednotky, která děj ještě více rozbíhala. Je pravda, že dvojka šla více do akce, ale na druhou stranu s podobně laděnými hollywoodskými sériemi vyhrává Rec po námětové i realizační stránce na plné čáře!

Přidat komentář

TOPlist