Já, robot (2004)

Já, robot (2004)

Já, robot

USA 2004, I, Robot, režie:Alex Proyas, scénář: Jeff Vintar, Akiva Goldsman na motivy povídek Isaaca Asimova, kamera: Simon Duggan, hudba: Marco Beltrami, střih: William Hoy, Richard Learoyd, Armen Minasyan, hrají: Will Smith, Bridget Moynahan, Alan Tudyk, Bruce Greenwood, James Cromwell, Chi McBride a další…

formát: 2.35:1, barevný, 35 mm, délka: 115 minut

Nominace na Oskara za nejlepší vizuální efekty

Film:

Jen málo spisovatelů odolávalo úspěšně nátlaku Hollywoodu ke zfilmování děl. Isaac Asimov byl jedním z nich. Během svého života nedovolil zfilmovat své knihy a po jeho smrti už to může být přeci jedno. Prvním pokusem bylo velmi sentimentální drama s Robinem Williamsem Andrew-člen naší rodiny, které dopadlo zaslouženým neúspěchem. O čtyři roky později se na režisérské křeslo posadil Australan Alex Proyas, který má za sebou veleúspěšnou první Vránu a kultovního Smrtihlava.

Já, robot tak vznikl především díky hlavnímu představiteli Willu Smithovi, který se ujal i producentské role. Rozpočet se pohyboval kolem 100 milionů dolarů a na filmu je to vidět. V umístění svých produktů se ve filmu prezentuje celá řada firem, převážně je to vidět u dopravních prostředků. Skvělé je však zpracování robotů.

Já, robot (2004)

V roce 2035 je běžné, že má každý člověk svého robota. Jediný kdo roboty nesnáší je policajt ze staré školy Del Spooner (Will Smith). Dela však kolegové moc nemusí, protože je tak trochu paranoik. Když zemře slavný konstruktér robotů dr. Alfred Lanning je Delovi dost jasné, že tu něco nehraje. Firma vyrábějící roboty se chystá vyjít na trh s novým typem robotů a Del okamžitě tuší spiknutí. K ruce mu dá obří firma další konstruktérku Susan Calvinovou (Bridget Moynahan), která ho seznámí s chodem ve společnosti. Ve skladu objeví i robota Sonnyho, který se dá na útěk.

Del není zrovna nadšený z toho, že by měl robot nějaké emoce, když existují tři zákony robotiky – 1. Robot nesmí ublížit člověku ani svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo. 2. Robot musí uposlechnout příkazu člověka, pokud tento není v rozporu s prvním zákonem. 3. Robot musí chránit sám sebe před zničením, pokud toto není v rozporu s prvním či druhým zákonem. Když Del Sonnyho přeci jen chytí dostává se na stopu něčeho, co se mu vůbec nelíbí.

Já, robot (2004)

Při sledování filmu máte spíš dojem, že sledujete adaptaci P. K. Dicka než Isaaca Asimova, ale to je spíše výtka, která do hodnocení filmu jako takového není až tak podstatná. Důležitá je kompaktnost filmového celku, která je tentokrát opravdu dobrá. Scénář se zabírá hlavně postavou Dela Spoonera, která byla napsána na tělo Willu Smithovi, který dokázal, že umí nejen akční hrdiny spíše komického charakteru ve filmech jako Den nezávislosti, Muži v černém nebo v Mizerech, ale že přesvědčivě obstojí i v náročnějších partech jako byl třeba mimořádně povedený Nepřítel státu nebo na Oskara nominovaný výkon v životopisném filmu Ali.

Pro producenty je navíc Smith zajímavým obchodním artiklem, neboť má na svém kontě za posledních deset let už slušnou řádku hitů, z nichž tři do té doby patřily do kategorie nejvýdělečnějších filmů všech dob. V dalším obsazení zaujme Bridget Moynahan, která své herecké předpoklady už prokázala v Testu, kde více než slušně jistila Ala Pacina a Colina Farella a která zde hraje doktorku Susan Calvinovou. Susan však není typická frajerka hlavního hrdiny, ale je zároveň i solidním spoluhráčem Dela a mezi nimi to velmi slušně jiskří.

Já, robot (2004)

Postava Bruce Greenwooda svádí k hereckému klišé, ale i na malém prostoru uhrává svůj part lehkými padoušskými posměšky a nechápavými pohledy robotického magnáta, James Cromwell je v celém filmu vlastně mrtvý, takže je těžké hovořit o hereckém výkonu, ale neustále se objevuje a posouvá děj, takže tvůrci potřebovali známý obličej a důstojné vzezření, což Cromwell rozhodně splňuje. Posledním článkem v řetězci je robot Sonny, který je vyroben stejně jako Glum v Pánovi Prstenů a je to výkon opět vynikající.

Trikoví experti vytvořili fikci budoucnosti velmi nápaditě. To všechno by ale nebylo ono, kdyby nebyl zajímavý scénář a především Alex Proyas, který nepatří do kategorie rutinérů. Film je svižný, akční scény jsou velmi nápadité a celé to budí moc dobrým dojmem. Já osobně jsem značně pro a považuji tento film za skutečnou poctu svému žánru. Na druhou stranu jsem si vědom toho, že příznivci Asimova mohou být rozčarovaní, tak ať, já se bavil.

Ondra Slanina

Přidat komentář

TOPlist