Mistr naturalismu: Sidney Lumet

Sidney Lumet

Sidney Lumet

Jeden z mála klasických hollywoodských režisérů, kterého objevila televize v době, kdy to ještě vůbec nebylo běžné. Většinu života strávil v New Yorku, kde se ostatně odehrává řada jeho snímků. Početná skupina filmů, které natočil se řadí mezi absolutní vrcholy v různých žánrech. Filmař pro kterého je pohyb mezi lumpy, policajty, devianty a outsidery denním chlebem – dnešní pravidelný profil budeme věnovat Sidney Lumetovi.

Minulý týden se tady Dan krásně rozepsal o svém filmovém mentorovi Michaelu Mannovi, ale to co pro americkou popkulturu posledních 30 let znamená Mann, to znamená Lumet pro svět filmu již od roku 1957.

Jako dosud činný klasik bývá Lumet často terčem nemístných zařazení. Onehdy je mu vyčítáno, že nemá důslednost Stanleyho Kubricka nebo mu chybí zapálení pro věc Martina Scorseseho. Jenže je to skutečně tak? Lumet své filmy zpravidla zakládá na silných postavách, fantastických dialozích a to, že se ani u jeho nejdelších filmů ani zdaleka nenudíte je také důsledkem jeho režijního mistrovství. Často jde se svými postavami daleko za hranu ostří nože a možná, že ne vždy jsou jeho práce plně pochopeny, ale s odstupem času můžeme bez rozpaků říct, že jeho filmy fungují a čas je prověřil.

Sidney Lumet

Možná třeba ani nevíte, že jste viděli od něj tolik filmů, které se Vám dříve líbili a nemůžete si vzpomenout, kdo je režíroval. Jenže Lumet si nikdy na své image nepotrpěl, záměrně nikdy neexhiboval a jeho obrovské dílo se jistě dočká řady rehabilitací. Jako naposledy v roce 2005, kdy dostal čestného celoživotního Oskara. Odpovědí pro všechny jeho kritiky pak byl fantastický snímek, o kterém 90%, i lidí znalých filmu neví, že ho točil on.

Sidney Lumet se narodil 25. června 1924 v pensylvánském Pittsburghu do umělecké rodiny. Jeho tatínek byl divadelní režisér a matka herečka a tanečnice. Lumet již od dětství hrál divadlo a velmi zřídka měl i menší roličku ve filmu. Druhou světovou válku pochopitelně strávil v armádě a po návratu se uchytil jako asistent režiséra v televizním koncernu CBS. Již na začátku 50. let se etabloval jako samostatný režisér v televizi, ostatně i díky jeho úspěšné kariéře divadelního režiséra. Svůj první film natočil v roce 1957, tedy v době kdy měl za sebou již několik desítek režisérských prací v televizi. Jeho debut se stal legendou, jmenoval se totiž 12 rozhněvaných mužů.

Sidney Lumet - filmografie

Předpokládám, že tento film je natolik notoricky známý, že ho není třeba představovat, ale přeci jenom. Je žhavé léto a 12 porotců má rozhodnout o vině muže obviněného z otcovraždy. 11 porotcům je jasné, že je vinen, až na jednoho (Henry Fonda). Ten trpělivým přesvědčováním a kladením správných dotazů začne v ostatních porotcích odhalovat jejich slabiny a předsudky. Jestliže Hollywood konkuroval televizi především velkorysou výpravou, pak Lumet přinesl do Hollywoodu naprosto zásadní a ojedinělý koncept, který by se dnes spíše hodil do nezávislých produkcí.

Lumet v příběhu takřka neopouští jednu místnost a film posouvá pouze prostřednictvím napínavých dialogů. Pochopitelně, že uplatnil své divadelní zkušenosti, ale kdyby nezvládl geniálně naservírovat divákům neobvyklé úhly kamery a tempo střihové skladby, film by nejspíš právem zapadl. Jenže se tomu tak nestalo a 12 rozhněvaných mužů se stalo legendou, které ve své době vyhrálo na MFF v Berlíně. Ve filmu kromě hvězd formátu Henry Fondy a Lee J. Cobba uvidíte i herce osvobozeného divadla Jiřího Voskovce.

Sidney Lumet - filmografie

Po dalších několika režiích, které obsahovaly jak práce pro televizi, tak i nějaké celovečerní filmy natočil Sidney Lumet nestárnoucí klasiku, která ovlivnila celou generaci režisérů, včetně Davida Lynche. Snímek Sestup Orfeův (The Fugitive Kind, 1960) je adaptací hry Tennessee Williamse, kterou si i geniální dramatik osobně převedl na plátno. V hlavních rolích se objevili Marlon Brando a italská superstar Anna Magnani. Val (Marlon Brando) je nenáviděný cizinec, který nosí na sobě pořád sako z hadí kůže.

Jsou do něj zamilovány dvě ženy, nymfomanka Carrol (Jane Woodward) a Lady Torrance (Anna Magnani), manželka zlého patriarchy Jabea (Victor Jory). Kyž Val přivede Lady do jiného stavu, poštve na něj její manžel obyvatele maloměsta, kteří ho chytí, zlynčují a vykastrují. Přestože se film ve své době nesetkal s diváckým úspěchem, zvítězil na MFF v San Sebastianu jako nejlepší film. Sako z hadí kůže se také stalo důležitým znakem amerického filmu, nosí ho např. Nicolas Cage v Zběsilosti v srdci, která přímo na tento slavný film a hru odkazuje již svým námětem.

Pages: 1 2 3 4 5 6

1 komentář

  1. Dan Adam napsal:

    Co dodat? Snad jen, že takovýto výborný profil si Sidney Lumet skutečně zaslouží! Gratuluji, Ondro, k této výtečné práci! ;-)

Přidat komentář

TOPlist