Muži, kteří nenávidí ženy (2009)

Muži, kteří nenávidí ženy (2009)

Muži, kteří nenávidí ženy

Švédsko 2009, Män som hatar kvinnor, režie: Niels Arden Oplev, scénář: Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg podle románu Stiega Larssona, hudba: Jacop Groth, kamera: Jens Fischer, Eric Kress, střih: Anne Østerud, hrají: Michael Nyquist, Noomi Rapace, Lena Endre, Peter Haber, Sven-Bertil Taube a další…

formát: 2.35:1, barevný, 35mm (čb 16mm pro vybrané fragmenty), délka: 152 minut (180 minut – švédská prodloužená verze)

Evropská filmová cena – cena diváků, nominace na Evropskou filmovou cenu – herečka, hudba, Švédské výroční ceny Guldbagge – nejlepší film, herečka (Noomi Rapace), cena diváků, nominace – kamera, herec ve vedlejší roli (Sven-Bertil Taube)

Film:

Mikael Blomkvist (Michael Nyquist) je slušný chlap, který se živí jako investigativní žurnalista pro magazín Milénium. Jednoho dne však spadne klec díky obvinění vysoce postaveného muže, kvůli kterému vyšetřoval narazí. Milénium musí zaplatit vysokou pokutu a Blomkvist dává výpověď. Během dne se z něj stane člověk bez práce a v očích veřejnosti je člověk bez morálního kreditu, který má putovat do vězení. V mizerném rozpoložení dostane nabídku odcestovat za panem Vangerem, který ho požádá, zda by za nemalý plat nezkusil vyšetřit dávné tajemství zmizení své neteře Harriet.

Muži, kteří nenávidí ženy (2009)

Její tělo nebylo nikdy nalezeno a Vanger má podezření, že byla zavražděna a co je ještě horší, někým z rodiny. Blomkvist by tak měl práci a stáhl by se z veřejného dění. Co netuší je, že ho předtím sledovala nestandardní dívka Lisbeth Salander (Noomi Rapace) . Lisbeth se v mládí dopustila trestného činu a je neustále pod dohledem státu. Jenže sociální pracovníci jsou pěkná prasata a dohled státu může znamenat i něco úplně jiného.

Muži, kteří nenávidí ženy je první část veleúspěšné trilogie Milénium Stiega Larssona, která se dočkala zfilmování švédskými filmaři a po pravdě, loni v Německu byl tento film skutečný megahit. A já jsem nesmírně rád, že kromě velmi dobré knihy se k nám dostává i fantastická adaptace.

Muži, kteří nenávidí ženy Vás chytnou od prvního okamžiku. Skvělá filmová řeč, napětí, které by se dalo krájet a sympatický, i když chybující hlavní hrdina jsou hlavními devízami poutavého úvodu. Lisbeth Salander je tajemná a velmi zajímavá postava. Pochopitelně, že je možné, že Vám hned nesedne, ale její výstřední oblečení a chování a první setkání s novým sociálním pracovníkem Vám asi zarazí popcorn do krku. Upozorňuji, že film je pouze pro dospělé diváky!

Muži, kteří nenávidí ženy (2009)

Hlavní devízou filmu je dokonalá práce se známými klišé žánru – dávné rodinné tajemství, staré vraždy, spiknutí, ale vše se děje neočekávaně a logicky. Pochopitelně dojde na řadu překvapivých zvratů a i když film končí uzavřeným dějem, budou na něj navazovat další dva filmy a televizní seriál.

Herecké výkony všech zúčastněných jsou na skvělé úrovni, je pochopitelné, že na ústředním duu celý film stojí a padá a pochopitelně i na hlavním padouchovi, ale toho pochopitelně nemohu prozradit. Film je laděný do temných odstínů, odehrává se z velké části v noci a jeho režisérovi (další díly dělal někdo jiný) předvídám velkou budoucnost. Film byl uveden v mnoha zemích světa a dosud vydělal přes 90 milionů dolarů. V Americe se připravuje remake, který by měl natočit David Fincher.

Máte-li rádi skvělé temné thrillery je tento film pro Vás a vřele ho doporučuji.

Ondra Slanina

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist