Muži, kteří nenávidí ženy (2009)

Muži, kteří nenávidí ženy (2009)

Muži, kteří nenávidí ženy (2009) – pohled druhý

Knižní trilogie Milénium nedávno zesnulého švédského spisovatele a investigativního novináře Stiega Larssona se zcela bez nadsázky stala v průběhu posledních několika měsíců zcela zaslouženým literárním fenoménem, který byl po zásluze následován i stejnojmennou filmovou trilogií z produkce švédské agentury Yellow Bird.

25 miliónů prodaných výtisků této knižní série je více než dostatečným důvodem pro přehodnocení vlivu švédské kriminální literatury na severskou filmovou produkci. Obsáhlá třídílná série o neústupném investigativním novináři Michaelu Blomkvistovi a mladé hackerce Lisbeth Salanderové, která svým vzhledem dělá čest celé goticko-kyperpunkové komunitě, je rozhodně čtením pro dospělé.

Muži, kteří nenávidí ženy (2009)

Ti se konečně mohou zaradovat, že po celosvětově úspěšných knižních sériích o Harry Potterovi či emo upírech ze série Twillight mohou zcela otevřeně, podobně jako jejich adolescentní děti, obdivovat neméně úspěšný literární fenomén bez jakéhokoliv uzardění a přemítání nad samotnou kvalitou literárního a následného filmového produktu.

Převést kvalitně literární dílo do filmové podoby je odvěký oříšek pro všechny filmaře. Pro ty talentované pak možná ještě tvrdší, protože jsou si vědomi toho, že musejí zachovat nejen věrnost předloze, ale především pak samotnou atmosféru literární předlohy. Tento úkol byl u aktuální filmové trilogie Milénium splněn zcela perfektně. Nejlépe však přeci jen dopadla adaptace prvního dílu s názvem Muži, kteří nenávidí ženy. V anglosaských zemích šel tento film (stejně jako kniha) do kin pod názvem Dívka s dračím tetováním a do německých kin pod názvem Die Verblendung.

Muži, kteří nenávidí ženy (2009)

Především první díl série v bezchybné režii Nielse Arden Opleva má šanci vybudovat si ještě před tím, než se s jeho hollywoodským remakem popere s největší pravděpodobností David Fincher, status novodobé filmové klasiky detektivního žánru.

Nebudu se zde rozepisovat o ději, to už za mne udělal v předešlé a výstižné recenzi kolega Ondra Slanina, se kterým jsme se jako velcí fanoušci tohoto filmu také shodli nad nepochopitelnou snahou tento film vůbec přetáčet, navíc mistrem Fincherem, jelikož toto filmové dílo nejenže splňuje ty nejvyšší hollywoodské technické standardy, ale i dostatečnou fincherovsky temnou atmosféru jak vystřiženou z nejlepší detektivní filmografie samotného Davida. V zámoří by se už konečně měli naučit číst titulky, protože remake tohoto filmu prostě NEMŮŽE dopadnout lépe než originál.

Muži, kteří nenávidí ženy (2009)

Punkerka Lisbeth i Michael Blomkvist jsou o to sehranějším a ideálnější detektivním týmem, o co míň jsou klasickým partnerským párem. I skutečnost, že se oba setkají až v POLOVINĚ této 150 minutové poutavé detektivní fresky, tzn. ve stopáží, kdy většina filmů již scénáristicky usupeně dodýchává, je rozhodně důkazem pomalu, pečlivě ale také maximálně divácky strukturované detektivky ctící klasickou filmařinu se vším všudy.

Bezchybně komponované filmové obrazy vždy dávají čas na vyznění perfektních hereckých výkonů, jak hlavních představitelů, tak i vedlejších postav. Například slizce úchylný poručník Bjurman si rozhodně zaslouží v plné míře to, co mu Lisbeth chladnou a promyšlenou pomstou provede za to, že ji v naturalisticky inscenované scéně ponížil tak, jak jen lze ženu ponížit. Garantuji Vám, že tuto scénu z mysli jen tak nevymažete a Lisbeth budete fandit tak, jak jste dlouho žádné filmové postavě nefandili. To platí samozřejmě i o postavě Michaela Blomkvista.

Muži, kteří nenávidí ženy (2009)

Vliv osobních zkušeností Stiega Larssona s vedením investigativního magazínu Expo a rizik s tím spojených z filmu prosakuje z každého políčka a po scénáristické stránce jsou opravdu veškeré motivace a situace většinou přísně logické, uvěřítelné a s minimálním počtem nečekaných náhod většinou obvyklých v tomto filmovém žánru. A ačkoliv film trvá dvě a půl hodiny, nudit se u něj rozhodně nebudete.

A pokud si Lisbeth Salanderovou alespoň trochu oblíbíte, tak vězte, že více se o její minulosti dozvíte stejně až v následujících dvou filmech, které byť nedosahují kvalit prvního dílu, tak přesto v celém kontextu vytváří nenápadnou, ale vysoce kvalitní filmovou trilogii, která tu již pár let v kinech chyběla. Jedním slovem: Doporučuji!

Daniel Adam

Muži, kteří nenávidí ženy – US trailer

Muži, kteří nenávidí ženy – international trailer

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist