Nejslavnější filmové loupeže

Nejslavnější filmové loupeže

Nejslavnější filmové loupeže

Dalšího tradičního filmového průvodce zasvětíme nejslavnějším filmovým loupežím. Specifický subžánr kriminálních filmů, který se označuje jako ,,heist movie“ má už skutečně velkou řadu příspěvků. Podívejme se tedy na ty nejslavnější z nich.

Pokud si opět zvolíme chronologický model, který uplatňujeme dlouhodobě na RealFilmu měli bychom začít skvělým filmem s loupeží v centru dění z roku 1952 a tím je slavná britská kriminálka Zlaté věže (The Lavender Hill Mob) režiséra Charlese Crichtona, která byla oceněna Oskarem za scénář.

Nejslavnější filmové loupeže

Nenápadný spolehlivý bankovní úředník Holland (Alec Guinness, v originálním českém dabingu Oldřich Nový!) sice kontroluje převoz zlatých prutů do banky, ale tajně sní o loupeži století. Činí tak několik let, ale v hlavě již připravuje rafinované přepadení s tím, že zlato pak přetaví do miniaturních Eiffelových věží a jako bezcenné suvenýry vyveze ze země. Po loupeži se přesune se společníkem do Paříže, kde se omylem dostane šest malých eiffelovek ke školákům. Při pokusu je získat zpět se však lupiči prozradí a musí prchnout. Slavný snímek z produkce společnosti Ealing je typickou ukázkou vydařené britské kriminálky plné humoru a nečekaných zvratů, které inspirují filmaře již celá desetiletí. Kdeže by bez nich byl takový Guy Ritchie. Film je v Anglii dodnes legendární klasikou srovnatelnou třeba s naším Kristiánem.

Nejslavnější filmové loupeže

Pět lupičů a stará dáma (1956) je asi jeden z nejoblíbenějších lupičských filmů, který byl kdy natočen. V originále se jmenuje The Ladykillers a pravděpodobně si vybavíte nepříliš vydařený remake bratrů Coenů s Tomem Hanksem z roku 2004. Klasickou typicky britskou lupičskou komedii natočil Alexander Mackendrick s lahůdkovým obsazením – Sirem Alecem Guinnessem, Peter Sellersem, Cecil Barkerem a Katie Johnsonovou.

Stará slečna Wimmerforceová se skutečně raduje ze svého nového podnájemníka: sečtělého profesora hudby Markuse (Alec Guinness) a jeho čtyř přátel hudebníků, kteří u něj nacvičují krásný koncert vážné hudby. Stará dobrá paní poslouchá krásnou hudbu linoucí se z pokoje, ale netuší, že to zní gramofon a pánové ve skutečnosti připravují milionovou loupež přímo z jejího domu. Jejich dokonalý plán nabere nového směru, když využijí svou bytnou k tomu, aby odnesla kořist z místa lupu. Jenže tam se stará paní nečekaně dovtípí jejich pravé totožnosti. Pánům tak nezbývá než se jí zbavit, jenže kdo by na něco tak odporného měl žaludek? Klasický britský film plný napětí a černočerného humoru, který vrcholí slavným závěrem patří mezi nejzábavnější filmové loupeže, které byly kdy natočeny.

Jestliže zde vždy vybíráme zásadní filmy, které ovlivnily filmové dějiny musíme zde i zařadit směr romantické kriminálky, kdy se záhadná žena zamiluje do zloděje nebo naopak.
A povedených snímků v této kategorii je celá řada. Vezměte si Aféru Thomase Crowna se Stevem McQueenem a Faye Dunaway (1968) popřípadě i velmi vydařený remake Johna McTiernana (filmařsky dokonce lepší než originál) s Piercem Brosnanem a Rene Russo (1999). Nebo sem snad zařadit fantastický film Alfreda Hitchcocka Chyťte zloděje (1955) s Cary Grantem a Grace Kelly?

Nejslavnější filmové loupeže

Nakonec jsem se tedy rozhodl učinit kompromis a vybrat fantastický film klasika Williama Wylera Jak ukrást Venuši (How to Steal Milion) z roku 1966, i z toho důvodu, že dosud nemáme na RealFilmu ani jeden film s Audrey Hepburn. Nicolle Bonett (Audrey Hepburn), má strach o svého otce Charlese (Hugh Griffith), který je v jejich rodině dalším padělatelem cenných uměleckých předmětů a ukrajuje si čím dál tím větší sousta.

Nicolle se právem obává, že by záhy mohlo dojít k jeho odhalení, jako padělatele. Už její babička stála kdysi modelem pro kopii díla podle Venuše manýristického zlatníka a sochaře Benvenuta Celliniho. Právě toto dílo má být nejcennějším exponátem na výstavě, a ona se snaží, co jí síly stačí, aby sošku rozbila…nezdaří se. Pomocníka však najde rychleji, než by očekávala. Mladého muže, který se vloupá k nim do domu, a projevuje nebývalý zájem o jejich obrazy, požádá o pomoc. Chce ukrást z nejlépe zabezpečené místnosti právě Venuši, a Simon Dermott (Peter O´Tool) se netváří, že by okaté půvabné dívce nepomohl.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist