Nejslavnější revenge movies

Nejslavnější revenge movies

Nejslavnější revenge movies

Možná si řada z Vás říká, proč jsme zvolili do titulku toto snadno přeložitelné slovní spojení. Revenge movies – filmy, kde je hlavním motivem pomsta jsou nejen v Americe populárním specifickým subžánrem. Nalezneme je v celé řadě různých žánrů – kriminálním, dramatu, horroru, westernu nebo thrilleru. V dnešním pravidelném průvodci filmem se podíváme na nejslavnější z nich.

Nejslavnější revenge movies

Musím uznat, že jsem se konečně dočkal a podařilo se mi nějak vpašovat na RealFilm.cz Ingmara Bergmanna. Jeden z jeho nejslavnějších filmů je totiž také jedním z nejvýraznějších revenge movie v kinematografii. Adaptace švédské balady Pramen panny (1960) je o dospívající dceři v rodině zemanů ve středověkém Švédsku, kterou přepadnou, znásilní a zabijí potulní pastýři. Na místě činu pak vytryskne ze země pramen.

Otec ve skvělém podání Bergmanovského dvorního herce Maxe Von Sydowa bere spravedlnost do vlastních rukou. Pramen panny získal Oskara za nejlepší zahraniční film. Kromě brilantní kamery Svena Nykvista na filmu zaujme nadčasová úvaha o věčné otázce práva na pomstu. Jak již víte ze stránek RealFilmu film Poslední dům nalevo Wese Cravena je americkým remakem tohoto legendárního filmu.

Nejslavnější revenge movies

Slavným revenge movie je film Tenkrát na západě (C´era una volta il west) z roku 1968 od italského režijního matadora Sergia Leoneho. Půvabná Jill (Claudia Cardinale) je bývalá prostitutka, která své štěstí zkusí získat sňatkem s ovdovělým farmářem. Když se však na farmu dostane zjistí, že celá její nová rodina je vyvražděna. Zodpovědným za masakr je stavitel železnice, které lidi, co nechtějí prodat své pozemky nechá likvidovat svým bratrem Frankem (Henry Fonda) a jeho zabijáky. Jill se však nechce tak lehce vzdát a po její bok se tak dostane psanec Cheyenne (Jason Robards) a tajemný muž přezdívaný Harmonika (Charles Bronson).

Schyluje se k finále a vyřizování si účtů. Western Tenkrát na západě se za léta stal legendou a přestože v Americe se nesetkal s úspěchem, byl v Evropě velice brzy považován za mistrovské dílo. Film byl však rehabilitován teprve nedávno. Hlavními klady filmu jsou kromě Leoneho režie a hereckých výkonů, zvláště pak Henryho Fondy, především nezapomenutelná hudba Ennia Morriconeho. S filmem se jistě ještě setkáme v rubrice Retro a legendy.

Nejslavnější revenge movies

Jedním ze základních kamenů tohoto subžánru je snímek Michaela Winnera Přání smrti (Death Wish, 1974), kde se strojem na smrt stal bohatý newyorkský architekt Paul Kersey v podání Charlese Bronsona. V době Kerseyho nepřítomnosti se v jeho bytě skupina delikventů nepříjemně angažuje na jeho rodině. Znásilní jeho manželku a dceru a to takovým způsobem, že manželka zemře a dcera se již nikdy neprobudí z kómatu. Policie je bezmocná a Kersey bere spravedlnost do svých rukou.

Film, který ve své době vzbudil společenskou diskusi o násilí ve filmech a vlivu na diváky byl kritikou drsně odsouzen. Diváci však kina brali útokem a Bronson po obrovském úspěchu natočil ještě 4 pokračování, kde se násilí ještě stupňuje. První snímek je filmem, který tento žánr bez nadsázky definoval. Hlavním kladem tohoto filmu je postupná proměna člověka, kterému je násilí úplně cizí (tedy žádný armádní specialista nebo agent ve výslužbě) v rafinovaného zabijáka. Obsazení Charlese Bronsona se ukázalo také velmi přínosným protože tato poloha mu podle diváků následující dvě dekády slušely nejvíce.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist