Nejslavnější nezávislé filmy 90. let

Nejslavnější nezávislé filmy 90. let

Nejslavnější nezávislé filmy 90. let

Z minulých osmdesátek se tento týden přesuneme do 90. let, který znamenal pro nezávislý film jeden z vrcholů. Zároveň však začínal předznamenávat jeho komercionalizaci, kterou bohužel začali právě ti, kteří jí nejvíc pohrdali.

90. léta jsou spjatá zejména s firmou bratří Weinsteinů Miramax (přečtěte si článek Ozdravná fáze nezávislého filmu), kteří vydělávali velké peníze na nakoupení úspěšných zahraničních titulů, které pak v Americe vydávali za art filmy. Geniální marketingový tah a přitom nebetyčný podvod jim dlouhodobě vycházel.

U nás na RealFilmu si již můžete přečíst články k tématu jako: Jim Jarmusch, Sofia Coppola, Gauneři, Pulp Fiction, Kluci nepláčou nebo Přes úsvitem. S ostatními dosud neuváděnými tituly se můžeme setkat v dnešním průvodci, který právě začíná.

Nejslavnější nezávislé filmy 90. let

Prvním opravdu zásadním filmem 90. let je film Mé soukromé Idaho (1991) Guse Van Santa s Riverem Phoenixem a Keanu Reevesem. Homosexuální road movie kombinovaná s generační výpovědí a nihilismem, která rezonuje s citlivou duší stejně zaměřeného slavného režiséra se zřetelnými styčnými prvky s Shakespearovými dramaty je po hříchu méně známá než by se pro film takového formátu slušelo. Pokud jste film dosud neviděli, určitě byste tak měli brzy změnit.

Nejslavnější nezávislé filmy 90. let

Natočit nezávislý film o zákulisí Hollywoodu nemohl nikdo jiný než praotec nezávislých Robert Altmann. Jeho film Hráč, který je skutečnou kudlou do zad Hollywoodskému establishmentu má pověst kultovního díla. Cynismus a režisér v životní formě jsou hlavními důvody proč je Hráč považován za jedno z nejzásadnějších kinematografických děl 90. let.

Nejslavnější nezávislé filmy 90. let

Žádný průvodce nezávislých filmů by nemohl být kompletní bez alespoň letmého dotyku na ramena obtloustlého geniálního sprosťáka Kevina Smithe. Jeho Clerks, česky Mladí muži za pultem jsou neuctivou černou komedií, které se prostě nelze nesmát. To ovšem neznamená, že se u toho nebudete červenat. V koloniálu v New Jersey se střetávají neuvěřitelně bizarní figurky, které vedou sáhodlouhé komické dialogy. Film se dočkal i komerčně mimořádně úspěšného pokračování.

Fargo (1996)

Jeden z nejlepších a nejznámějších opusů bratrů Coenů Fargo (1996) zaujme opět velice dobře vystavěným příběhem založeným na skutečné události. 1987, Minessota – Jerry Lundegaard potřebuje peníze a tak se rozhodne, že nechá unést manželku, aby získal výkupné od svého nenáviděného tchána. Najme si ovšem nevhodné únosce, kteří za sebou po únosu nechají krvavé stopy, jež začne sledovat těhotná šerifka Marge Gundersonová.

Na filmu spolupracovali osvědčení tvůrci většiny filmů bří Coenů – kameru měl Roger Deakins, hudbu složil Carter Burwell a herecké obsazení je sázkou na jistotu. Fargo bylo skutečnou událostí sezóny a asi posledním skutečně nezávislým filmem bratrů Coenů.

Pages: 1 2

2 Diskuse

  1. jaala napsal:

    Zdravim, sry jestli jsem tak blbej, ale rubrika 90 léta by měla obsahovat filmy z roků 80-90.Těžko pak něco hledat…..

  2. Roman Potoczný napsal:

    Cože? :-)) … A jak jste na to přišel(šla)? … Na rozdíl od století jsou osmdesátá léta roky 80-89 a devadesátá léta roky 90-99 … takže nadpis je samozřejmě dobře stejně jako Vy máte samozřejmě právo se plést …

Přidat komentář

TOPlist