Pan život: Jason Reitman

Jason Reitman

Jason Reitman

Amerika dala světu hodně skvělých filmařů. Nemám teď na mysli filmaře, které máme všichni rádi za to, že nám nabízejí velkolepou zábavu, ale spíš ty, kteří točí filmy, které jsou originální, vtipné, svěží, pohladí, ale zároveň jsou i sociálně kritické. Vzpomeňme Franka Capru, Roberta Altmanna nebo Billyho Wildera. Kdo by to byl řekl, že rodák z Komárna Ivan Reitman přivede na svět kluka, který bude natáčet tak fantastické filmy. Filmař, o kterém ještě mnohé uslyšíme, cinefil v pravém slova smyslu a podle vlastního twitteru i hráč na banjo Jason Reitman bude dnešním protagonistou tradičního profilu.

Narodil se 19. října 1977 v Montrealu a má občanství jak Kanady, tak USA. V žilách mu koluje československá krev, která definuje jeho satirický pohled na vážná témata. Z nepochopitelných důvodů byl jako syn slavného režiséra a producenta stydlivým mladíkem, který nejraději trávil svůj čas ve střižně a v kině. Na brigády chodil k tátovi, kde byl asistentem produkce, tedy holkou pro všechno. Na druhou stranu se naučil dokonale vnímat celý proces tvorby.

Jason Reitman

Svůj první krátkometrážní film natočil v roce 1998 a jmenoval se Operation. V krátkometrážní tvorbě pokračoval filmem H@ a hlavně filmem In God We Trust (2000), který běžel před filmem jeho táty Evoluce jako předfilm. Film byl uveden i na MFF v Karlových Varech, kde sklidil mnohem větší aplaus než tátova sci-fi komedie. Hrátky s detaily, jemný černý humor a skvělé technické provedení nezůstalo nepovšimnuto.

Reitmana jr. si všimnul Hollywood a jeho první nabídkou byla komedie Hele vole, kde mám káru? Jason Reitman se upřímně zděsil a producenty po přečtení scénáře poslal ke všem čertům. Raději si natočil 7 minutovou krátkou komedii Gulp s kterou opět objížděl festivaly. Poté natočil 4 minutovou komedii Uncle Sam (2002) a šestiminutový film Consent (2004). Úspěchy na festivalech a pověst slibného talentu ho předurčila k celovečernímu debutu Děkujeme, že kouříte.

Děkujeme, že kouříte (2005)

Nick Naylor (Aaron Eckhart) je skvělý řečník a svůj velký talent uplatňuje jako lobbista velkých tabákových společností, takže není divu, že ho spousta lidí proklíná. Nick se však cítí jako hrdina, perfektně argumentuje a dokáže znemožnit i senátorova poradce pro zdraví, když využije chlapce s rakovinou ve svůj prospěch.

Kouření však stále klesá popularita a proto je zapotřebí vymyslet nějakou pořádnou kampaň, která je ale kvůli zákonům prakticky nemožná. Nicka proto napadne návrat ke kořenům, což takhle sponzorovat starý dobrý Hollywood? Jenže i Nick je jenom člověk a vyspání s krásnou novinářkou mu pořádně pošramotí pověst, stejně jako únos od pár šílenců, kteří ho málem zabijí nikotinem. Dokáže ho to však zastavit, nebo alespoň změnit?

Reitmanova společenská satira se stala opravdovou indie událostí roku 2005. Film pro dospělé diváky, který ocenila i generace mladších diváků všechny zaskočil svou otevřeností, černým humorem a donebevolajícím cynismem. Zároveň však vsadil na fantastické herecké výkony.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist