Průvodce nezávislým filmem v prvním desetiletí nového milénia

Průvodce nezávislým filmem v prvním desetiletí nového milénia

Nedoceněným filmem je film Opilí láskou (2002) P.T. Andersona, jehož profil plánujeme na Realfilmu již brzy. Barry Egan (Adam Sandler) má život, který mu sice možná úplně nesvědčí, ale má ho rád. Pracuje ve firmě, která vyrábí zajímavě tvarované záchodové štětky. Má sedm problémů – sedm vlastních sester, které by mu rády mluvily do života. Když si chce konečně promluvit se ženou zavolá na horkou sexuální linku, jenže s tím přichází nečekané komplikace.

Zvolil si špatné číslo a dovolal se na skupinu vydřiduchů, kteří za to, že je vlastně úchyl chtějí více peněz, než původně. A do toho se Barry potká se ženou, kterou mu sice dotáhla jeho sestra, ale do které se zamiluje. Jeho životní láska mu dá sílu, aby se vzepřel nejen sestrám, ale i šíleným majitelům erotické linky. A do toho nasbírá tolik pudinků, že může létat do smrti zadarmo.

Spleť bizarních situací, které jsou kořeněny absurdním humorem jsou typickým znakem talentovaného režiséra samouka P. T. Andersona a dělá z jeho filmařsky neexhibující, ale rozhodně zajímavé a stylové netradiční romantické komedie umělecké dílo. Anderson byl oceněn cenou za nejlepší režii na MFF v Cannes. Film skončil jako komerční fiasko.

Průvodce nezávislým filmem v prvním desetiletí nového milénia

Zásadním nezávislým filmem je Oskarový film Zrůda (2003) režisérky Petty Jankins. Ailleen (Charlize Theron) se chtěla vždy stát celebritou a to jen proto, aby si jí lidé vážily. Místo toho skončila s posledními pěti dolary a nabitou zbraní pod mostem jako zkrachovalá šlapka. Spoušť tam tenkrát nezmáčkla a raději se vydala na pivo do místního gay baru, kde tvrdila, že se jí rozbilo auto. Potkala se tam s mladou lesbičkou Selbou, která se rozhodla pozvat Ailleen na pití a následnou noc v jejím pokojíčku u pěstounů. Ailleen tak našla spřízněnou duši pro kterou by byla ochotna udělat cokoliv, třeba i vraždit kunčafty, aby měla prostředky z brutálních loupežných vražd na lepší život.

Než jsem se rozhodl pustit si tento film byl jsem na vážkách, abych se nedíval na další akademickou nudu, kde se předvádí atraktivní herečka v nehorázné exhibici. Byl jsem překvapený a dočkal jsem se stejně silného zážitku, jako pro mě vynikajícího filmu Kluci nepláčou. Zrůda nikoho neobhajuje ani nezatracuje, přesto budete mít pocit, že se vás ten film týká víc, než by jste sami možná chtěli.

Je jasné, že se na řadu filmů nedostalo, ale nebojte se, budeme se jim věnovat v budoucnu. Příští týden se zaměříme na filmy společnosti Fox Searchlight!

Ondra Slanina

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist