Formalista Brian De Palma

Brian De Palma - filmografie

Absolutním průlomem a do té doby největším komerčním úspěchem se stal film Carrie podle románové prvotiny Stephena Kinga, které bude předmětem následující nedělní rubriky Retro a legendy. Snímek o jednom mírně řečeno nepovedeném maturitním večírku se právem stal klasikou. Film byl nominovaný na 2 Oskary v hereckých kategoriích – nominovanými byly Sissy Spacek za hlavní roli Carrie a Piper Laurie za vedlejší roli matky – náboženské fanatičky.

Brian De Palma - filmografie

Brian De Palma se pokusil vstoupit ještě jednou do téže řeky a to filmem Zuřivost (1978), kde obsadil do hlavní role Kirka Douglase. Ve vedlejší roli se objeví i uznávaný umělecký režisér John Cassavates. Film, který opět používá mysteriózní prvky a umně míchá horror a thriller se stal druhým fantastickým komerčním úspěchem v řadě.

Naprostým úletem se stává jeho další film Home Movies. Brian De Palma, který uznával jak starší tvůrce, tak se snažil objevovat nové talenty v tomto snímku zcela absurdně balancuje na hranici filmového propadáku. Nechává totiž snímek točit pospartánsku různými studenty a do jejich rukou svěřuje Kirka Douglase, sám pak dělá snímku jakéhosi supervizora. Film byl uváděn pouze v limitované distribuci.

Brian De Palma - filmografie

Plnohodnotným filmem a zároveň jedním z největších úspěchů se stává fantastický snímek Oblečen na zabíjení (1980), který je poctou, no, hádejte komu?:-) Sexuálně žádoucí žena je po náhodném pohlavním styku brutálně zabita ve výtahu tajemnou blondýnkou. Pátrání po vražednici zůstane na bedrech dospívajícího syna zavražděné a jediné svědkyně prostitutky Liz. Film, který obsahuje filmařsky naprosto úchvatné scény – ta ve výtahu doslova bere dech a scéna z galerie aspiruje na jednu z nejlepších kinematografických jízd všech dob! Po herecké a scenáristické stránce je sice film nevyrovnaný, ale po hříchu dobře se na to kouká, i když to je jako kdyby někdo vytáhnul Hitchcocka přes kopírák. Kritici byli zděšeni, ale diváci brali kina útokem. Dnes je film považován za typickou ,,Depalmovku“!

Brian De Palma - filmografie

Variací na mého milovaného Michelangela Antonioniho je DePalmův další film, neprávem přehlédnutý snímek Výstřel (1981) s Johnem Travoltou. Zvukař totiž zaznamená vraždu politika a jediným důkazem disponuje on, totiž nahrávkou z místa činu. Film jsem viděl před lety a mám řadu scén dodnes v živé paměti, včetně naprosto ,,nemainstreamového“ závěru. Myslím, že by si snímek zasloužil znovuobjevení.

Zjizvená tvář (1983)

Podle scénáře Olivera Stonea pak přetočil legendární gangsterku Zjizvená tvář – jak původní, tak ,,nové verzi jsme se věnovali v rubrice Retro a legendy.

Pages: 1 2 3 4 5 6

1 komentář

Přidat komentář

TOPlist