Mechanik (2004)

pruvodce-zajimavymi-evropskymi-mystery-filmy-poslednich-let

Mechanik

Španělsko 2004, El Maquinista, režie: Brad Anderson, scénář: Scott Kosar, kamera: Xavi Giménez, hudba: Rogue Baňoz , střih: Luis De La Madrid, hrají: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh, Aitana Sánchez-Gijón, John Sharian, Michael Ironside

Délka 101 minut, formát 2.35:1, 35 mm, barevný

Film:

Trevor Reznik (Christian Bale) trpí nespavostí. Situace je o to horší, že jeho život připomíná noční můru, z které se nedá uniknout. Jako dělníkovi v továrně mu nepozornost zrovna taky nepomáhá a zavinění vážné nehody, při které přijde o ruku jeho kolega Miller (Michael Ironside) jen všechno zhorší. Pochopení pro něj má sympatická prostitutka Stevie (Jennifer Jason Leigh) i Marie z kavárny (Aitana Sánchez-Gijón).

Podstatně horší vztahy má však s Ivanem (John Sharian), který podle Trevora může za všechny jeho problémy. Jenže Ivana kromě Trevora nikdo neviděl, což vzhledem k tomu, že má být jeho kolegou v práci, je docela problém.

Temný a hrůzostrašný psychothriller staví kromě napínavého a nepředvídatelného scénáře na jedinečné atmosféře a především skvělých hereckých výkonech. Hlavní uznání si ovšem musí odnést Christian Bale za ztvárnění titulní role Trevora Reznika. Bale, který je vyznavačem Stanislavského metody pro film zhubnul tak neuvěřitelně, že při záběrech zblízka na jeho zhuntované tělo dostanete hlad. Pro zajímavost poté, co mu byla diagnostikována mentální anorexie mu zavolal Nolan, že ho bere pro roli Bruce Waynea a že by byl rád, aby přibral 30 kilogramů, z toho minimálně 15 svalové hmoty.

Jenže bez Brada Andersona by se film sesypal jako domeček z karet. Uznávám, že řada diváků bude po prozrazení pointy možná trochu rozčarovaná, ale režisér celý film drží diváka v šachu, takže závěrečný pat lze přičíst na vrub jeho dosavadní nezkušenosti. Každopádně jméno Brad Anderson určitě stojí za zapamatování.

Film Mechanik je tak malým velkým filmem, který patří mezi nejlepší filmy svého žánru a troufám si tvrdit, že má ambice časem zkultovnět.

Ondra Slanina

Přidat komentář

TOPlist