Mistr hrůzy: John Carpenter

John Carpenter - filmografie

Jenny Hayden (Karen Allen) si doma promítá film, na kterém je zachycen její nedávno zemřelý manžel Scott (Jeff Bridges). V noci ji vzbudí hluk a namodralá záře. Prožije několik hrůzných okamžiků, když se na podlaze před jejíma očima promění malé dítě v bytost, která vypadá jako Scott. Až mnohem později Jenny pochopí, že neznámá bytost přišla na pozvání družice Voyage II, která vyslala do kosmu v roce 1977 poselství pro všechny formy života: „Navštivte naší planetu“. Muž z hvězd má pouze tři dny na to, aby se v nově získané podobě – vytvořil ji ze Scottovy fotografie a ze vzorků vlasů – seznámil se životem na Zemi. Pak se musí vrátit.

O jeho existenci však už ví armáda a ta nemá v úmyslu jeho misi nijak podporovat. Film vznikl v produkci Michaela Douglase a podle mého názoru patří mezi nejvíce podhodnocené filmy 80. let. Film má strhující atmosféru, je neobyčejně jímavý a skutečnost, že se nedostal mezi hlavní oskarové kandidáty je pro mě dodnes nepochopitelná. Nominaci si nakonec vysloužil jen Jeff Bridges. Film má nádhernou kameru, je natočen v širokoúhlém formátu a obsahuje řadu nezapomenutelných motivů i úsměvných momentů. I přes dobré kritiky se film stal komerčním fiaskem.

John Carpenter - filmografie

Divákům maximálně naproti šel Carpenter filmem mého dětství Velké nesnáze v Malé Číně. Absolutní nesmysl, záměrné béčko, plné zběsilých triků, východních kultur a naprosto neuvěřitelného Russella, který zde má charisma na rozdávání se však navzdory veškeré snaze stalo opět drahým propadákem, které zachránilo až uvedení v TV a na videotrh. Sympatickému řidiči náklaďáku Jacku Burtonovi (Kurt Russell) ukradnou kamión a jeho příteli Wangovi přímo před očima unesou snoubenku.

Jak se brzy ukáže za vším je Lo Pan, 2258 let starý čínský démon, snažící se získat hmotné tělo a ovládnout svět. Aby toho dosáhl musí obětovat dívku se zelenýma očima, kterou hraje Samantha ze Sexu ve městě Kim Catrall. Smůlou je, že si k akci vybere právě Wangovu snoubenku Miao Jin. Hrdinové se spojí s mágem Egg Šenem a společně s klanem Čing Singů se vydají do podzemí čínské čtvrti, aby svedli rozhodující bitvu s démonickým zlem. Film záměrně navozuje atmosféru béčkových titulů 50. let a i na ně dojde v řadě citací. Tvůrci si dokonce posledním záběrem nechali otevřená dvířka pro druhý díl, který ovšem nikdy nevznikl.

John Carpenter - filmografie

Carpenterovým návratem mezi úspěšné režiséry se stal fantasticky natočený hrůzostrašný film Princ z temnot (1987). Ve sklepě starého kostela je už mnoho století ukrytá skleněná nádoba. Zdá se, že její obsah žije vlastním životem a právě nyní se chystá osvobodit. Nadešel čas satanova příchodu na zem. Do hlavní role Carpenter obsadil opět Donalda Pleasence a filmem, který se odehrává v jednom domě, se vrátil k pečlivému budování atmosféry. Příliš smyslu sice celý film příliš nedává, ale je neuvěřitelně působivý a patří mezi Carpenterovy majstrštyky.

John Carpenter - filmografie

Carpenter se dalším filmem Jsou mezi námi (1988) vrátil mezi své oblíbené sci-fi romány a povídky 50. let. V tehdejší době byla hlavním nepřítelem sociálních sci-fi studená válka, kterou Carpenter ve svém filmu Oni žijí vyměnil za hospodářskou krizi způsobenou bezcharakterními mimozemšťany. Hlavní hrdina George Nada (populární wrestler Roddy Piper, který dělal poradce Darrenu Arronofskymu na Wrestlerovi) získá sluneční brýle, díky kterým je schopen mimozemšťany odhalit. Ve filmu je řada akčních scén a jako vtipná sociální satira funguje dokonale. Poněkud však postrádá Carpenterovu působivou mystery atmosféru, protože střelivo vystřílí překvapivě rychle. Film se bohužel stal dalším komerčním neúspěchem.

Pages: 1 2 3 4 5

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    http://www.filmmakermagazine.com/news/2011/07/john-carpenter-the-ward/ Pokud vládnete angličtinou, naprosto famózní rozhovor:-)

Přidat komentář

TOPlist