Mistr hrůzy: John Carpenter

John Carpenter - filmografie

Carpenter se na delší dobu odmlčel. Zatímco stav jeho bankovního konta byl velkolepý, série Halloween vydělává dodnes raketu, tak v jeho ostatním profesním i osobním životě příliš důvodu k radosti nebylo. Od roku 1984 žil sám a nic jiného než práci neznal. Proto se ostatně i v roce 1990 podruhé oženil a se svou ženou Sandy je dodnes. Nová žena, nový film a překvapivě komedie se sci-fi prvky. Vysokorozpočtová komedie Neviditelný na útěku (1992) s Chevy Chasem se stala tím pověstně dobře mířeným šlápnutím vedle.

Nick Halloway je úspěšný, ale nenápadný úředník. Do jeho všedního života zasáhne náhoda: připlete se k havárii ve fyzikálním výzkumném ústavu a stane se neviditelným. V řadě komických nehod poznává výhody i zápory svého nového stavu. Mezi ty první patří známost s krásnou Alicí (Daryl Hannah), mezi druhé pronásledování chtivým vládním agentem Jenkinsem (Sam Neill), který chce neviditelného zneužít ke svým cílům. Film se vzhledem k vysokému rozpočtu stal mezinárodním propadákem a pohřbil kariéru Chevyho Chase.

Carpenter se vrátil k práci pro TV a společně s dalším mistrem žánru Tobem Hooperem reagovali na populární Příběhy ze záhrobí svou vlastní povídkovou sérií Povídky z márnice (1993), která dopadla, tak jak dopadla. Tedy nikterak slavně.

John Carpenter - filmografie

Filmem, kterým Carpenter znovuoživil svou kariéru je nejvíce přehlížený horror 90. let Šílenství (In The Mouth of Madness) z roku 1995. Sutter Cane (Jürgen Prochnow) je autor nejúspěšnějších knih a povídek v horrorovém žánru. (Podoba se Stephenem Kingem není náhodná:-) ) Jednoho dne se však ztratí. Pojišťovák John Trent (Sam Neill) se mu proto vydává po stopách. Při obědě v restauraci na něj zaútočí neznámý muž sekerou. Nervově vyčerpaný Trent si čte Caneovy knihy se stále stupňujícím násilím a brutalitou. Pak se dozví, že člověk, co ho napadl je jediný člověk, co četl nový titul Suttera Canea. Je to geniálně promyšlený marketing a nebo je v tom něco jiného?

Zde musím skočit s dějem, protože Šílenství je přesně ten druh filmu s nečekanými zvraty, které se nepřísluší, aby byly prozrazovány. Carpenter zde smývá rozdíly mezi realitou a fikcí, zcela zřetelně polemizuje se zobrazováním násilí ve filmech a pikantní je to, že film, který vznikl u společnosti New Line Cinema byl napsán samotným šéfem studia Michaelem De Lucou. Zlé jazyky tvrdí, že si De Luca chtěl vyřídit účty s Kingem, na kterém film v jeho filmovém alter egu nenechá nit suchou. Nezapomeňte na dlouholetý soudní spor kvůli Trávníkáři, kdy King požadoval odstranění svého jména z titulu filmu New Line Cinema Trávníkář Stephena Kinga, který měl objektivně s autorovou povídkou pramálo společného. Film je velice brutální a obsahuje jeden z nejlepších filmových konců, co jsem kdy viděl. Z Carpenterových filmů je Šílenství jeden z těch vůbec nejlepších.

John Carpenter - filmografie

Ve stejném roce natočil Carpenter také středněrozpočtový horror Městečko prokletých podle kultovní předlohy Johna Wyndhama a klasického filmu z roku 1960. V malém městečku v oblasti Midwiche se uhnízdilo zlo. Poté, co do městečka vtrhal neviditelná moc, zjišťují místní ženy, že jsou z ničeho nic těhotné. Na stopu tomu všemu se snaží přijít místní psychiatr (Christopher Reeve) a vládní vědkyně (Kirstie Alley). Narozené holčičky a chlapečkové jsou si podobní jako vejce vejci terorizují městečko. Klasická předloha, solidní obsazení, známý režisér, ještě ale nemusí znamenat dobrý film. Nevím, co se kde stalo, ale tenhle film postrádá mysteriózní atmosféru, kterou Carpenter vždy skvěle uměl a je pouhopouhou šedou nudou. Film skončil zaslouženým kasovním neúspěchem.

John Carpenter - filmografie

,,Říkej mi, Hade,“ praví po několikáté minutě Snake Plissken v autorském pokračování Útěku z New Yorku s podtitulem Útěk z L.A. Film vstoupil do kin v roce 1996 a odehrává se opět v nedaleké budoucnosti. Od doby, kdy Plissken zachraňoval zkorumpovaného prezidenta USA uteklo celých 16 let, ale pokud byste čekali bělovlasého staříka, tak by jste se zmýlili. Russell vypadá stále skvěle. Snake dostává další úkol. Los Angeles se oddělilo od Kalifornie zemětřesením (překvapení!) a vznikl tam ostrov pro nepřátele USA. Tam se také ocitne prezidentova dcera. Společně s Curvem Jonesem vlastní přístroj, který může vypnout elektřinu po celém světě. Snake se musí zmocnit přístroje a dceru – zničit. Mise může začít.
Carpenter si díky svému kultovnímu statusu mohl dovolit angažovat i do menších rolích solidní herce, takže ve filmu uvidíte Petera Fondu, Stevea Buscemiho, Stacyho Keache, Valerii Golino nebo Bruce Campbella. Film má sice velkorysejší rozpočet než jednička, ale jede ve svých béčkových kolejích a bohužel nepřináší vůbec nic nového. Na film se dívat rozhodně dá, ale žádná velká jízda to není.

Pages: 1 2 3 4 5

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    http://www.filmmakermagazine.com/news/2011/07/john-carpenter-the-ward/ Pokud vládnete angličtinou, naprosto famózní rozhovor:-)

Přidat komentář

TOPlist