3D jako slepá kolej?

Avatar a Technologie

Avatar se stal nejvýdělečnějším filmem všech dob, díky technologii Real3D. Od té doby nás producenti zásobují 3D filmy, které často vznikají pouze přeformátováním klasického filmu. Je 3D mánie pouhým výstřelkem nebo seriózním formátem? Podívejme se na komerční výsledky, které jsou v tomto ohledu směrodatným měřítkem.

Porovnejme tedy pod drobnohledem všechny 3D premiéry tohoto roku a jak u nich tato ostře sledovaná technologie vlastně dopadla? Pár poznámek, producent získá polovinu tržeb promítaného filmu. Velká studia často provozují i sítě kin, takže jim zůstávají celé tržby a častokrát mají pod vlastnickou kontrolou i světové pobočky.

Dětská animovaná fantasy Paramountu a Dreamworks Jak vycvičit draka měla rozpočet 165 milionů dolarů a na světový marketing bylo utraceno 160 – 175 milionu dolarů. Film celosvětově přinesl 493,2 milionu dolarů.

Alenku v říši divů 3D, která byla pouze převedena z 2D do 3D formátu uvedlo do kin studio Disney. Rozpočet 200 milionů dolarů, který přiklepli producenti Timu Burtonovi byl správným rozhodnutím. Celosvětové tržby v kinech 1,024 miliardy dolarů a k tomu prodej nosičů v USA 71,6 milionů dolarů jsou skutečně fenomenálním výsledkem.

Souboj Titánů

Hraný Souboj Titánů byl pro diváky přístupný ve 2 verzích. Rozpočet byl 125 milionů dolarů. Film uvedla na plátna společnost Warner Bros. Film vydělal celosvětově 491,7 milionu dolarů a na nosičích DVD v USA dosud přinesl 27,8 milionu dolarů. 3D bylo otřesné a vzniklo pouze přepisem z 2D na 3D. Plánuje se pokračování již v Real 3D.

Na konci dubna také diváci v USA viděli záznam koncertu Phish 3D natočený v Real 3D, který vydělal 0,5 milionu dolarů.

Čtvrté pokračování animovaného Shreka bylo také ve formátu 3D a jeho rozpočet se zastavil na hranici 165 milionů dolarů. Celkové tržby tohoto společného filmového produktu Paramountu a Dreamworks jsou 731,8 milionu dolarů.

Animovaný 3D film Toy Story je letošním největším 3D trhákem. Rozpočet 200 milionů dolarů, které studio Disney v rámci pobočky Pixar na film uvolnilo se vrátil celosvětovými tržbami 1,057 miliardou dolarů.

Poslední vládce větru M. N. Shyamalana vyrobilo ve 2D studio Paramount a některé minuty převedly do 3D formátu. Rozpočet 150 milionů dolarů nakonec přinesl světové tržby 312,1 milionu dolarů. Technická kvalita 3D otřesná, film příšerný.

Taneční kreace světových tanečníků Step Up 3D, které vznikají v Disneyho produkci se letos předvedly ve 3D formátu, které doplnily dějovou 2D nudu. Film s rozpočtem 30 milionů vydělal celosvětově 147,4 milionu dolarů.

Horror Piraňa 3D od režiséra Alexandera Aja v produkci bratří Weinsteinů vznikal v Real3D a rozpočet 30 milionů dolarů zatím bez problémů pokrylo 63,4 milionu dolarů světových tržeb. Film stále ještě vydělává, ale nijak omračující výsledky mít nebude, také kvůli přísnému ratingovému hodnocení návštěvnosti.

Skutečný filmový hit společnosti Sony, který vznikl primárně ve 3D, natočil béčkový král Paul W. S. Anderson. Resident Evil: Afterlife, který měl rozpočet 57,5 milionu dolarů dosud vydělal na celosvětových tržbách 257,6 milionů dolarů a líbí se jak technickým fajnšmekrům, tak fanouškům.

Fatálním průšvihem je dětský animovaný film Alpha a Omega 3D, který s 20 milionovým rozpočtem vydělal dosud celosvětově jen 25,9 milionů. Ani Real3D film nespasilo a potvrdilo tak skutečnost, že ani ,,trendy“ formát není samospasitelný.

Vysokorozpočtovým průšvihem Warner Bros je také Real3D animák Zacka Snydera Legenda sovích strážců, která měla rozpočet 100 milionů dolarů. Dosavadní celosvětové tržby 65,1 milionu dolarů jsou katastrofou.

Novinkový thriller Wese Cravena My Soul to Take měl rozpočet 25 milionů a jeho tržby o premiérovém víkendu 6,9 milionů dolarů jsou velmi slabé.

Ještě nás čeká Saw VII 3D, jehož první výsledky budeme znát 29. října a sequel legendárního Trona.

Přidat komentář

TOPlist