Nejslavnější české válečné filmy

Nejslavnější české válečné filmy

Nejslavnější české válečné filmy

Vzhledem k tomu, že již brzy zčeří stojaté vody politicky korektního hezkého českého filmu Habermannův mlýn, který způsobí bez nadsázky opravdu pořádnou turbulenci odlišných názorů a Realfilm dodává, že se na to upřímně těší. Tento týden se zaměříme v našem pravidelném průvodci filmem na nejslavnější české válečné filmy.

V našich průvodcích jsme se již zmiňovali o slavných válečných filmech ve článcích Průvodce českými historickými filmy a okrajově jsme psali o pár titulech i v článcích Nejslavnější parchanti českého filmu.

Prvním snímkem, který si připomeneme je dnes snad už rehabilitovaný titul Daleká cesta Alfréda Radoka z roku 1949. Radok, vůdčí osobnost Laterny magiky a učitel našeho celosvětově nejznámějšího režiséra Miloše Formana, zde poprvé v tuzemské kinematografii zpracovává téma holocaustu. Na svou dobu mimořádně invenční a originální drama z terezínského ghetta s prvky symbolismu bylo pro tehdejší vládní garnituru i diváky příliš tuhým soustem.

Nejslavnější české válečné filmy

Ideologicky odpudivá, ale na svou dobu mimořádně velkorysá husitská trilogie Otakara Vávry Jan Hus (1955), Jan Žižka (1956) a Proti všem (1957) oplývá mohutnými davovými scénami, obrovskými dekoracemi, které by byly v dnešních tuzemských filmových podmínkách naprosto nemyslitelné a jeptiškami se samostříly, jak se topí na blatech díky lsti chytrých husitů. Díky častým televizním reprízám je tato populární série bohužel stále jediným historickým zdrojem pro tupější tuzemské diváky. O komunistické zhovadilosti svědčí i to, že Jana Husa a Jana Žižku hrál stejný herec Zdeněk Štěpánek.

60. léta přinesla tuzemské kinematografii hned několik výjimečných titulů, které i přes nepřízeň doby ukázaly válečné události bez nánosů ideologického balastu. Odměnou jim za to byl nejčastěji trezor na pražském Žižkově nebo zákaz filmařům ve tvůrčí činnosti.

Nejslavnější české válečné filmy

Jeden z nejlepších českých filmů všech dob natočil režisér Jiří Krejčík. Snímek Vyšší princip (1960) o trojici studentů, kteří se díky nevinné malůvce dostanou až před popravčí četu během protektorátu je naprosto velkolepým nestárnoucím válečným dramatem. Film má strhující atmosféru a čas mu hrany rozhodně nezbrousil. Filmu se budeme v budoucnosti věnovat v rubrice Retro a legendy.

Nejslavnější české válečné filmy

Zásadním filmem je Smrt si říká Engelchen režisérského dua Jan Kadár a Elmar Klos. Tito špičkoví tvůrci, kteří uspěli již ve zmiňovaném Obchodu na Korze se v roce 1963 pustili do nesmírně odvážného tématu demytizovat ideologicky značně upravené partyzánské boje. Film vznikl podle literární předlohy Ladislava Mňačka. V hlavní roli se tehdy objevil začínající Jan Kačer. Formálně nesmírně invenční film, který prolíná časové roviny patří právem do zlatého fondu naší tvorby. I když byl film oceněn i na MFF v Moskvě nebo získal Státní cenu Klementa Gottwalda i tento snímek obou tvůrcům v pozdějším osudu rozhodně neprospěl.

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist