Nejslavnější české válečné filmy

Nejslavnější české válečné filmy

Mezinárodní úspěch českého filmu Musíme si pomáhat (2000) režiséra Jana Hřebejka zaujme nezvyklou tragikomickou polohou příběhu, nestandardní kameramanskou vizí, ale především silným scénářem, který jistí Hřebejkův osvědčený tým spolupracovníků. Josef Čížek byl před válkou ředitelem úspěšného podniku, jehož majitelem byl židovský obchodník Wiener. Když zemi začnou okupovat Němci a odvádí jednotlivé židovské rodiny do koncentračních táborů, podaří se mladému Wienerovi uniknout. Úkryt mu nabídnou manželé Čížkovi. Horst Prohaska je Čech, ale německého původu a stává se protektorátním kolaborantem a navíc trpí slabostí pro Čížkovu krásnou ženu Marii.

Válka probíhá a hrdinové tohoto trpkého dramatu prožívají nejednu krušnou chvíli. Katarzi příběhu přináší osvobozenecká vojska sovětské armády. Dostane každý to co si zaslouží, nebo platí ve válce jiná pravidla? Film s rozpočtem pouhých 20 milionů korun se prodal do řady zemí světa a dostal se i do Oskarového klání, kde se nakonec v kategorii nejlepší zahraniční film musel sklonit před Tygrem a drakem.

Přestože se v recentní době objevily filmy, které válečné téma zpracovávali – Tmavomodrý svět, Želary nebo Protektor, tak mě svou kvalitou nepřesvědčily o zařazení do tohoto průvodce. Snímek Obsluhoval jsem anglického krále sem nezařazuji z důvodu, že plánujeme Průvodce adaptacemi Bohumila Hrabala.

Nejslavnější české válečné filmy

Posledním filmem, který sem ale musí jednoznačně patřit je film Václava Marhoula Tobruk. Děj shrnuli tvůrci v této všeříkající oficiální synopsi. Druhá světová válka, podzim roku 1941. K obraně Němci a Italy obleženého města Tobruk v severoafrické Libyi je odvelen i československý prapor. Mezi jeho příslušníky je i mladý voják Jiří Pospíchal. Jeho naivní a idealistické představy o hrdinství a válce jsou syrově konfrontovány s nesnesitelným peklem africké pouště, dennodenním ohrožením života a všudypřítomnou smrtí. To vše si u něj vybírá svoji krutou daň, kterou umí vyměřit jen válka.

80 milionový rozpočet a tvůrčí nadšení Václava Marhoula přineslo kýžené ovoce ve velkoryse řešeném a na naše poměry nekompromisním filmovým přístupem. Tobruk chystáme již brzy do rubriky Důležité filmy.

Příštího pravidelného průvodce magazínu RealFilm budeme věnovat nejslavnějším filmovým adaptacím podle románů Stephena Kinga a troufám si říci, že budete velmi překvapeni, které filmové skvosty vznikly podle tohoto mistra slova.

Ondra Slanina

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist