Danny Elfman

Danny Elfman

Danny Elfman

Hudební skladatel, který se ve filmu rád nechává inspirovat morbidními tématy, smrtí, perverzí, comicsem, humorem a romantismem. Se svými dlouholetými spolupracovníky se poslední dobou dostává docela do křížku, za manželku má herečku Bridget Fondu a na kontě 4 Oskarové nominace.

Na světlo světa přišel Danny Elfman během 29. května 1954 v Texasu. Jako řada mladých chlapců si s bratrem založil rockovou kapelu již počátkem 70. let. Na rozdíl od řady bezejmenných mladých chlapců v garážích se jeho kapela dočkala jisté proslulosti a hlavně koncerty navštěvoval podobný excentrik Tim Burton. Slovo dalo slovo a Danny Elfman složil tomuto podivínovi hudbu k jeho celovečernímu debutu Pee-Weeho velké dobrodružství. Psal se rok 1985 a i když Elfmanova hudba zněla jako pouťový flašinet, naprosto se hodila k potřeštěnému snímku. Ba co víc, film se stal slušným hitem a Elfman zaujal.

Mladému skladateli se tak otevřeli dveře k televizním seriálům, kterým zůstal věrný dodnes. A nejsou to žádné bezejmenné věci. Danny Elfman je autor hlavních témat pro kultovní seriály jako Simpsonovi, Příběhy ze záhrobí nebo Zoufalé manželky. Uznejte, že zatímco pro jiné skladatele by už takové portfolio stačilo k doživotnímu obdivu, pak Danny Elfman byl vždy pilný Ferda mravenec – práce všeho druhu.

Danny Elfman

Když Tim Burton natočil geniální záhrobní komedii Beetlejuice (1988), tak Danny Elfman nesměl chybět. Poprvé nepracoval pouze se syntezátorem, ale s celým orchestrem. Jeho první pokus se stal velkým úspěchem a úvodní téma znají miliony diváků celého světa, díky tomu, že se stalo jednou z nejcitovanějších melodií v reklamním průmyslu pro navození strašidelné atmosféry.

O rok později, když s Burtonem spolupracoval na jeho verzi Batmana (1990) bylo vidět, že oba autoři dospěli a jejich spolupráce oslovila celosvětové publikum. I když ve filmu hudba plně slouží, pak samostatný poslech nabízí řadu vzrušujících chvil, třeba u písně Waltz to the Dech nebo Descent Into Mystery.

V roce 1990 potkal druhého osudového režiséra a tím byl bezesporu talentovaný Sam Raimi. Elfman mu složil hudbu k jeho černohumornému comicsovému Darkmanovi a začala tak jejich plodná spolupráce čítající řadu titulů a končící tragickou dohrou. K té ale později.

Danny Elfman

Asi nejsmutnější prací je hudba k romanticky melancholickému Střihorukému Edwardovi, který oslovil převážně dámské publikum. Vánoční atmosféra a sladké melodie dokazují mnohostranný talent tohoto skvělého skladatele.

Porci poctivé hrůzy si vybral na netradičním bizarním horroru Clivea Barkera a jeho Plodu noci. Tento přehlédnutý film a ještě více přehlédnutý soundtrack se vyznačuje značnou disharmonií, dětskými sbory a bicími. Pro fajnšmekry opravdová lahůdka.

Danny Elfman sice spoluprací s Timem Burtonem a Samem Raimim dokázal, že je brilantní skladatel, ale bylo mu jasné, že se ocitl v příliš úzké škatulce a proto se nechal najmout pro historický snímek Návrat Sommersbyho (1993). Klasický hollywoodský soundtrack projevil autorovu všestrannost a i přes společné znaky s Johnem Barrym rozhodně dokázal, že je schopen širokého a přitom neustále osobitého výkonu. Schválně si pusťte úvodní téma a zaposlouchejte se. Nádhera, že?

Jeden z vrcholů Elfmanovy tvorby je slavný animovaný muzikál Ukradené Vánoce Tima Burtona (1993) od režiséra Henryho Selicka. Pokud jste film neviděli, vřele doporučujeme a již příští měsíc se s ním setkáte na stránkách RealFilmu.

Pages: 1 2

2 Diskuse

  1. madmum napsal:

    Pee wee…není animák, ale hraný film a hudba není syntetická, ale natočená právě za přispění zmíněné kapely, která v době svého vzniku, jak je zde uvedeno, měla s rockovou scénou jen málo společného.
    Pouliční cirkuso-divadelní seskupení se v rockovou? mělo teprve přerodit. Celkem mě tento článek rozladil svou povrchností, chybami i gramatickými. Nedivte se, mám ráda Oingo Boingo, Danny Elfmana, Tima Burtona…
    ale toto?

  2. Ondra Slanina napsal:

    Chyba s Pee – Weem je opravena, to skutečně není animák:-)

Přidat komentář

TOPlist