Komedie z klávesnice Richarda Curtise

Komedie z klávesnice Richarda Curtise

Komedie z klávesnice Richarda Curtise

Komediální génius z ostrovní velmoci Richard Curtis je jedním z mála, který dokázal s typicky britským humorem uspět po celém světě, když se z nenápadné komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb stal megahit. Nejprve tvořil pro televizního Mr. Beana, aby ho nakonec s obrovským úspěchem poslal na velké plátno. Dnes patří k nejzásadnějším komediografům nejen posledních let.

Dnes to zní neuvěřitelně, ale Hugh Granta by bez Richarda Curtise znal málokdo. Zásadní potíž je v tom, že to byl právě Curtis kdo Granta zařadil do škatulky romantického kokty a jemu trvalo dlouhých 6 let než se mu z ní podařilo vystoupit a může za to poděkovat opět Curtisovi. Granta pojí s Curtisem dlouholeté přátelství a herec se netají, že s ním rád spolupracuje:,,Trvá mu celou věčnost, než to ze sebe vyždíme. S tím mě fakt štve. Problém je, že on tráví půlku života prací pro charitu. Furt mu říkám, kašli na nějaký hladovějící v Africe, co máš pro mě?“

Komedie z klávesnice Richarda Curtise

Prvním filmem, kterým na sebe Richard Curtis upozornil byl film Čtyři svatby a jeden pohřeb. A upřímně milý snímek o plachém britském řečníkovi na svatbách Richardovi (Hugh Grant), který se zamiluje do krásné protřelé Američanky (Andie McDowell) je sice plný romantických klišé, ale obsahuje svěží vítr v podobě barvitých figurek přátel a sympatického humoru, který míchá suchý humor s černým. A přiznejme si to, kdyby nebylo strhující úvodní scény, které vystihuje to milé slovíčko od f…, tak z toho mohla být pouze komedie na nedělní odpoledne na ČT2 pro pár zasvěcených.

Jenže originálně řešeným úvodem to nekončí, Curtis píše situace, které do té doby ve filmech nebyly – Američanka počítá po romantické noci své milence, všechny vtipně napsané projevy (ano, tady se inspirovaly humorné řeči do amerických komedií jako Nesvadbovi apod.), ale hlavním důvodem úspěchu bylo to, že snímek si naprosto utahuje z Američanů a přitom je nezesměšňuje a takové filmy se Amíkům vždycky líbily.

Richard: Víte někdo, kdo je ta dívka v černým klobouku?
Fiona: Jmenuje se Carrie.
Richard: Krásný.
Fiona: Američanka.
Charles: Zajímavý.
Fiona: Děvka.
Richard: Vážně?
Fiona: Pracovala pro Vogue. Teď žije v Americe. Schází se jen s velmi situovanými lidmi. Na tu absolutně nemáš.
Richard: No, to je teda profil. Díky.

Charles: Jak se máte. Já jsem Charles.
Stařec: Nebuďte směšný. Charles zemřel před 20 lety.
Charles: To myslím, musel být asi jiný Charles.
Stařec: Chcete snad říct, že nepoznám vlastního bratra?
Charles: Ne, ne.

Film, který stál pouhých 3, 5 milionů liber se nakonec stal megahitem. Ve světových kinech vydělal 244,1 milionů dolarů a k tomu další desítky milionů dolarů na nosičích. Všem zúčastněným již brzy začaly zvonit telefony z Hollywoodu a řada z nich svou šanci využila. Curtis nakonec souhlasil, že pošle na plátno svou slavnou televizní postavu, které psal skeče.

Komedie z klávesnice Richarda Curtise

Bean je poctivá groteska, která těží z kultovního britského seriálu, který byl vytvářen dvojicí Rowanem Atkinsonem a Richardem Curtisem po dobu několika let. Ti se i díky předchozímu snímku mohli pustit na pole celovečerního filmu a vytvořili vynikající inteligentní situační komedii, která se stala po právu obrovským hitem.

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist