Správná výslovnost cizích jmen

Srpnové premiéry v českých kinech

Správná výslovnost cizích jmen

Milí čtenáři, ačkoliv ovládáte cizí jazyky, automaticky to neznamená, že víte, jak se správně vyslovují jména známých osobností ze světa filmu. Vezměte proto prosím zavděk tímto slovníčkem, který z Vás učiní opravdové znalce.

Na Nově to stále ještě neví, ale Kim Basinger, není Besindžr, nebo nedejbože Bejsindžrová ale Bejsingr.

Robert Redford už se sice poměrně foneticky vžil, ale on by nerozuměl. Správně je Roubrt Redfrd.

Zůstaňme i u podobně starého vrstevníka Jacka Nicholsona. Správně je Džek Niklsn.

Opravdovým oříškem je texaský krasavec Matthew McConaughey. Správně se vyslovuje Metju Mikhonehyj.

Jelikož je skvělý francouzský herec Daniel Auteil (Válka policajtů) častým hostem na našich stránkách, uveďme na správnou míru i jeho jméno. Vyslovuje se Daniel Otej.

Když redakční kolega Dan Adam natáčel Mission Impossible IV v Praze, tak se chtěl vidět s hlavní hvězdou Tomem Cruisem. Správně se vyslovuje Tom Krúz.

Někdo jí rád příliš nemá, já osobně se na ní vždycky rád podívám. Řeč je o herečce jménem Angelina Jolie (Salt, Výměna). Čte se Endželína Džouli. U nás na Realfilmu záměrně neuznáváme přechylování, ale pokud na tom trváte, tak vězte, že Jolie je prostřední jméno a tudíž se nepřechyluje. Příjmení herečky je totiž Voight, po svém tatínkovi oskarovém herci Johnu Voightovi.

Letošní megahvězda Karlových Varů Jude Law byl svými rodiči skutečně pojmenován podle písně Beatles Hey Jude. Správně se tedy vyslovuje Džúd Ló.

Slavný výtvarník a autor Vetřelce H. R. Giger není Gajgr, ale Gígr. Původem je totiž ze Švýcarska, takže u něj se řídíme německou výslovností.

Náročnou výslovnost má také skvělý skotský herec Ewan McGregor (Muži, co zírají na kozy, Hvězdné války, Muž ve stínu. Správná výslovnost je Juun Mekgregr.

Neskutečně podceňovaný herec Ralph Fiennes (Smrt čeká všude, V Bruggách, Souboj Titánů), který už hrál v tolika legendárních filmech a stále ho řada lidí podle obličeje nepozná. Čte se Rejf Fajnz.

A budeme pokračovat americkým komikem Eddiem Murphym, který se nečte Edý Márfy, ale Edý Mérfy.

Velice komické je čtení legendárního britského herce Michaela Cainea. Všichni ho čtou Majkl Kejn, ale jeho správná výslovnost je velice pikantní, protože doma v Anglii ho všichni oslovují Majkho Kejn. Když přečtete dohromady, pochopíte, proč se to herci tak líbí.

14 Diskuse

  1. atom napsal:

    tím McGregorem si nejsem uplně jist. Spíš bych to viděl na Ívn viz: http://cs.forvo.com/word/ewan_mcgregor/

  2. Lucka napsal:

    Dobrý den prosím jak se vyslovuje správně německé jméno Netty Ment?

  3. Božena napsal:

    Dobrý den, jak se správně vyslovuje příjmení českého malíře Antonína Chittussiho, které pochází z italštiny? Je to Chitusi, nebo Kitusi? Děkuji.

  4. Ondra Slanina napsal:

    V Čechách je zažitá fonetická výslovnost Chitusi, ale to říkám jen jako člověk od fochu, s filmy to příliš společného nemá:-) Italsky by se to ale samozřejmě mělo správně číst Kitusi. Já bych to ale takhle nahlas nikdy veřejně neřekl:-)

  5. Karolína napsal:

    Dobrý den, jak se správně vyslovuje německé jméno Gedeon Burkhard?

  6. antisa napsal:

    Dobrý den, jak se správně vyslovuje Clive Cussler, Jack Kerrouac, Cartland Barbara, Coelho Paulo ?

  7. Ondra Slanina napsal:

    Dobrý den, správně by to mělo být takto: Klajf Kaslr, Džek Keruek, Bárbra Kártlnd, Paolo Koeljo

  8. antisa napsal:

    Děkuji moc,..a když jste tak šikovní poprosila bych ještě o další :

    CORNWELL BERNARD,, Child Lee,, Connolly John,,
    Bach, Richard,
    BECNEL, REXANNE,, Binchy, Maeve- a ráda bych se zeptala, kde se dá najít správná výslovnost těchto jmen? Zkoušela jsem hledat, ale moc úspěšná jsem nebyla. :) Děkuji a přeji kráásný den.KK

  9. Ondra Slanina napsal:

    Bernard Kornvel, Lí Čajld, Džon Konly, Ričrd Bakh,Mejf Binči. Správná výslovnost cizích jmen je nejlépe dohledatelná na zvukových nahrávkách v příslušném jazyce, ideální je v tomto ohledu zkusit projet youtube. Zejména v anglofonním světě je transkripce velmi volná i díky obvyklému mezinárodnímu původu. Jednotlivci si pak obvykle sami opravují správnou výslovnost.

  10. Nat napsal:

    atom: Ewan se skutečně vyslovuje Juun,Juen..Slyšeno přímo od něj a lidí,kteří ho oslovovali.Možná, že někde se tak toto jméno vyslovuje,ale on je skot.Stejně jako Sean se vyslovuje Šon, ale už jsem slyšela i Sín.

  11. Lenka Kadeřábková napsal:

    Dobrý den,

    chci prosím vědět správnou výslovnost jména Lévi Strauss.
    Znám „lívaj straus“, setkala jsem se však s kritikou, že správná výslovnost je nějak „lévi stros“. V učebnicích AJ (New English File) se používá první výše uvedená výslovnost,
    jak to tedy správně je při správné a tzv. převzaté výslovnosti, děkuji moc, Lenka

  12. Ondra Slanina napsal:

    Americká výslovnost je určitě Lívaj Straus. Jak je to v jiných angličtinách nevím.

  13. Ondra Slanina napsal:

    Aktualizováno: 26.1.2020.

  14. Simik napsal:

    Hey! Michael Caine.. you stole my cocain?!

Přidat komentář

TOPlist