300 (2006)

300 (2006)

300: Bitva u Thermopyl

USA 2006, 300, režie: Zack Snyder, scénář: Zack Snyder, Kurt Johnstadt, Michael B. Gordon podle comicsu Franka Millera a Lynn Varley, hudba: Tyler Bates, kamera: Larry Fog, střih: William Hoy, hrají: Gerard Butler, Lena Headey, David Wenham, Dominic West, Michael Fassbender

117 minut, 2.35:1, digitál (2K), Super 35, filmové kopie: 35 mm a 70 mm (IMAX), barevný

9 cen a 27 nominací (převážně v technických kategoriích)

Film:

Film popisuje Bitvu u Thermopyl, kdy hrstka 300 Sparťanů v čele s králem Leonidem bojuje proti obrovské přesile Peršanů navzdory varovným proroctvím.

Když Robert Rodriguez natočil comics Franka Millera Sin City a film zaznamenal komerční úspěch bylo vcelku nasnadě, že Hollywood vrátí úder a udělal to doslova vzápětí.

Celý projekt byl od počátku autorský počin Zacka Snydera. Ten totiž vzal comics 300, provedl previzualizaci a požádal svého kamaráda Scotta Glenna, aby namluvil komentář. Pak zazvonil na zvonku u Warner Bros (ha, ha!) a vrátný ho pustil dovnitř. A vzápětí ho pustil ven, protože producentům se to vůbec nelíbilo. Snyder proto natočil pěkně za své pár hraných sekvencí a ty zakomponoval do původní prezentace.

300 (2006)

Tentokrát uspěl a účetní mu přidělili 65 milionů dolarů, 60 natáčecích dnů a nutnost natočit film s přístupností PG-13. Snyder film za tu dobu bez problémů natočil a pak se vrhl na postprodukci, která zabrala rok a využila trikaře na 3 kontinentech.

Jen pro zajímavost Snyder své pověstné zpomalovačky dělal již pochopitelně při natáčení a tak celá řada záběrů byla natáčena rychlostí 50 – 150 filmových okének za minutu namísto obvyklých 25, střihači museli pro finální verzi snímku provést 1523 střihů (průměrný film v současnosti má kolem 1000 střihů), snímek má vytvořeno 1300 vizuálních efektů a v celém filmu je použito 8631 digitálních zásahů do natočeného materiálu. Poté byl 2D snímek nascanován a převeden do 3D, což se Snyder marně snažil zastavit u jeho novinky Sucker Punch. Jenže postprodukce jak známo nezachrání špatný film. A jaký je tedy film, ptáte se jistě.

Věru dobrý. O děj jde v tomto filmu až v druhé řadě, na prvním místě je úchvatná výtvarná stylizace, které jde na ruku logika a dramatický oblouk děje, což ocení zejména diváci velkolepých spektáklů. Milovníci historie budou sice možná trochu rozčarováni, ale na druhou stranu styl vyprávění je na hony vzdálen běžné hollywoodské podívané a dojde i na řadu autentických citací, tak jak byly zaznamenány. Od úvodní strhující sekvence popisující výchovu ve Spartě film obsahuje řadu dramatických vrcholů, které jsou občas proloženy velmi údernými a názornými pokřiky:,,To je šílenství!“ a odpověď:,,To je Sparta“.

300 (2006)

Film 300 je tak zhusta hlučný, vizuálně i zvukově (zaujme velmi vydařená hudební kompozice Tylera Batese) podmanivý a vše je podřízeno filmu jako celku včetně hereckých výkonů a obsazení, které je vybráno podle typů a občas impozantně doladěno latexovými protetikami. Pokud bychom měli srovnat 300 s již zmíněným Sin City, tak Snyder je podstatně úspěšnější v dynamice děje a jednoduše ve filmovosti celého projektu.

Přesto se ve filmu dá hovořit i o hereckých výkonech, kterým jednoznačně vévodí Gerard Butler v roli spartského krále Leonida a jeho žena Gorgo v podání Leny Hedaye.

Mě na filmu velmi zaujala snová sekvence v orákulu a pochopitelně skvěle zinscenované bojové scény.

300 (2006)

Obrovské promo se filmu povedlo na slavném Comic Conu, kde se při uvedení traileru dožadovali fanoušci hned třech opětovných spuštění a na jehož základě studio dovolilo Snyderovi použít do kin nepřístupnou verzi.

A udělali dobře, protože kdyby 300 mělo nízkou přístupnost film by byl bez debat kasovním propadákem. Takto vydělal celosvětově 456,1 milionů dolarů a v prodeji DVD v USA vynesl neuvěřitelných 261,4 milionů dolarů a to nepočítáme obrovské sumy za televizní práva.

Film 300 je zajímavým příspěvkem do comicsových adaptací, který jednoznačně splnil, co si vytyčil a diváci, kteří mají pro tyto podívané slabost si jednoznačně přijdou na své.

Ondra Slanina

Přidat komentář

TOPlist