Hvězdný prach (2007)

Hvězdný prach (2007)

Hvězdný prach

USA 2007, Stardust, režie: Matthew Vaughn, scénář: Jane Goldman, Matthew Vaughn podle knihy Neila Gaimana, kamera: Ben Davis, hudba: Ilan Eshkeri, střih: Jon Harris, hrají: Charlie Cox, Claire Danes, Michele Pfeiffer, Mark Strong, Robert De Niro, Sienna Miller, Jason Flemyng, Rupert Everet, Peter O´Toole, Ricky Gervais a jako vypravěč Ian Mc Kellen

délka: 127 minut, formát: 2.35:1, 35 mm, barevný

Film:

Tristan (Charlie Cox) musí najít spadlou hvězdu, aby jí mohl věnovat své pravé lásce. Jenže hvězda je rozmrzelá i když půvabná mladá dáma (Claire Danes), která si při pádu natloukla a není s ní zrovna příliš řeč. Jenže spadlá pravá hvězda je nedostatkové zboží a proto jí jde v patách ještě skupinka moci chtivých bratrů usilujících o království Stormholdu a především trojice čarodějek, které si dělají zálusk na věčné mládí.

Hvězdný prach (2007)

Práva na pohádkový příběh Neila Gaimana dlouhodobě vlastnila společnost Miramax a Gaiman si díky svému právníkovi zařídil právo veta na spolupracovníky. Když odmítl řadu navržených režisérů a mladých hereček, bylo Gaimanovi řečeno, že není žádoucí na filmu dále spolupracovat. Původně favorizovaný a přijatelný pro obě strany Terry Gilliam řekl, že po snímku Bratři Grimmové má pohádek plné zuby. Když se pak Matthew Vaughn seznámil s Gaimanem a stal se jeho přítelem, řekl slavný spisovatel, že mu dá práva zdarma, protože jediný chápe, o co mu šlo. Na doporučení Stevena Spielberga pak nebylo příliš těžké sehnat 70 milionový rozpočet a Vaughn se mohl pustit do práce.

Gaiman sice odmítl peníze, ale nechtěl ztratit kontrolu nad výsledným filmem. Byl sice nadšený z Vaughnových akčních sekvencí, ale trochu postrádal romantickou linii, která se z původního scénáře poněkud vytratila, proto přizval k psaní scénáře i Jane Goldman, která do filmu vnesla další rozměr, jenž filmu viditelně prospěl. Mimochodem jméno této půvabné dámy je velmi dobré si zapamatovat, protože je autorkou scénáře k tak rozdílným projektům jako jsou Kick Ass nebo mistrovský film Pochyby. Každopádně Gaiman nebyl nijak ortodoxním zastáncem své knihy, protože kvůli výslovnosti dovolil zkrátit jméno hlavního hrdiny z knihy Tristran na Tristan.

Hvězdný prach (2007)

Matthew Vaughn své filmařské zásluhy získal především v kriminálním žánru, kdy stál u zrodu kariéry Guye Ritchieho jako producent a poté natočil velmi povedenou kriminálku Layer Cake s Danielem Craigem. Hvězdný prach je v módní záplavě fantasy filmů světlou výjimkou pro promyšlené pozadí, sympatické hrdiny, vtipné záporáky a především řadu skutečně brilantních hereckých výkonů, z kterých při vší úctě k ostatním strhávají nejvíce pozornosti Robert De Niro v roli ,,drsného“ piráta a čarodějnice v podání okouzlující Michele Pfeiffer, která se po delší době vrátila na plátna kin.

Film se vzhledem k nákladům stal slušným, byť ne oslnivým, celosvětovým komerčním úspěchem a má velkou naději stát se televizní pohádkovou trvalkou.

Ondra Slanina

Přidat komentář

TOPlist