Konverze do 3D už málokoho vzruší

Princ z Persie (2010)

Konverze do 3D už málokoho vzruší

Je to zhruba půl roku, co jsme se na Realfilmu zabývali tématem odporu konverzí do 3D a je zajímavé sledovat, jak se změnila celá situace.

Zack Snyder, Michel Gondry, ale i Jerry Bruckheimer ještě v létě veřejně vykřikovali, že 3D bude jen přes jejich mrtvolu. A ouva, nikde žádná mrtvola a Piráti z Karibiku (trailer zde) budou evidentně také ve 3D.

Člověk by čekal, že Jerry Bruckheimer si za svými názory bude stát, ale poslední dva velkofilmy 2D nedopadly úplně podle představ účetních. Zatímco Princ z Persie se vrátil a něco málo vydělal, i díky filmovým pobídkám britské vlády, pak ,,plochý“ Čarodějův učeň s Nicolasem Cagem skončil bez debat v červených číslech. A ani takový mogul už neustál zabránit konverzi Pirátů do 3D, které se natáčeli primárně na čím dál tím více populární digitální kameru Red One. Přesto předpokládám, že Bruckheimer vpustí do kin i ,,2D“ verzi.

Sucker Punch (trailer zde) Zacka Snydera do kin také vstoupí ve 3D, přestože byl natáčený na Super 35, ale je rozhodnuto, že k dispozici budou naštěstí obě verze.

A Michel Gondry jako správný filmař, když zjistil, že konverzi nezastaví vzal do ruky speciálně upravenou digitální Red One a některé scény celé přetočil. Nicméně si také vydupal, že k vidění bude jeho film v obou verzích.

Jinak si ještě zrekapitulujme úspěchy významnějších 3D filmů za poslední půl rok.

Legenda sovích strážců natočená v Real3D vydělala celosvětově 135,3 milionů dolarů, což ani zdaleka nepokryje 100 milionové náklady.

Obrovským úspěchem byl 4. díl Resident Evil natočený kompletně v Real3D, tedy technologií Cameronova Avataru. Snímek celosvětově vydělal jen v kinech 292, 2 milionů dolarů, což k rozpočtu 57 milionů je solidní počin.

Saw 7 ve 3D byla skvělým úspěchem, protože vydělal celosvětově dosud 119,2 milionů dolarů, které jsou vzhledem k nákladům několikanásobkem vložené investice.

Poslední počin Wese Cravena My Soul To Take ve 3D přinesl do kin pouze 14,8 milionů a ani zdaleka nevydělal 25 milionové náklady.

Nyní vstupuje do kin pokračování Trona (upoutávky zde), které svůj obrovský 200 milionový rozpočet dává všanc invenčním technologiím ve 3D. Úspěch nebo neúspěch Trona možná mnohé napoví.

Přidat komentář

TOPlist