Mexický fantasta Guillermo Del Toro

Nejslavnější comicsové adaptace II.

Grigorij Rasputin (Karel Roden), pracující pro nacisty, otevřel bránu do jiného světa, kterou málem vstoupilo na zem celé množství pekelných mocností. Vojákům se naštěstí podařilo jí včas uzavřít, ale stejně se na zem dostalo pár paranormálních individuí. Mezi nimi i malý červený rohatý tvor. Profesor Bruttenholm (John Hurt) se chlapce ujme a následné roky se o něj stará. Do médií se neustále dostávají zprávy o strašlivém červeném tvorovi o jehož existenci všichni pochybují. John Myers právě nastupuje k profesorovi do služeb jeho utajené skupiny a toho tvora nejenže brzy uvidí, ale stane se jeho parťákem – je to pekelný řízek (Ron Perlman), co si upilovává rohy, v sedmdesáti se mu začínají zapalovat lýtka a jeho vyvolená Liz (Selma Blair) utekla z profesorovy péče a okamžitě jí zavřeli na psychiatrii. Na scéně se objevuje Rasputin, který se vrací zpátky mezi živé společně s již dávno mrtvými nacistickými nohsledy. Hellboy má tedy před sebou mnoho perných chvilek.

Del Toro se rozhodl s produkcí zůstat (čti utrácet) v Praze a svěřil se do rukou zkušeného Lawrence Gordona (Predátor, série Die Hard, Watchmen – Strážci). Ten také příliš neprotestoval kvůli obsazení nepříliš známých herců. Del Toro tak musel ukázat, že je nejen schopný režisér, ale především dokáže oslovit masy. Film se natočil, lidem se líbil, ale kasaštyk se z něj nestal.

Vzápětí se však hned pustil do pokračování Prince bez království a natočil famózní Faunův labyrint, o kterém si přečtěte ve skvělém článku zde.

Film s rozpočtem 16 milionů dolarů celosvětově vydělal 83,3 milionu dolarů a nezanedbatelnou částku přinesl na nosičích a Del Toro jako producent z tohoto balíku viděl nemalé procento na svém účtu.

Když se film probojoval mezi nejprestižnější festivalová klání začalo se jeho jméno skloňovat ve všech pádech a padla pochopitelně otázka a co dál mistře? Na to Del Toro odpověděl, že natočí dvojku Hellboye. A hlavouni ze Sony odpověděli:,,Bez nás.“

Bylo tedy jasné, že Gordon bude muset shánět peníze jinde. Del Toro si zamiloval Prahu a tak chtěl dvojku pochopitelně točit u nás. Lawrence Gordon nechtěl svého kolegu zklamat, ale distributor byl nejistý a rozpočet byl dokonce vyšší než u horko těžko zaplacené jedničky a tak vznesl do Prahy dotaz, zda ČR plánuje investiční pobídky. Odpovědí mu byl typický Myrkův prostředník a že se těm vyžírkům z Hollywoodu ubráníme všemi prostředky. A to 1% HDP, co tady filmaři nechávají (polovina rozpočtu Ministerstva kultury ČR) si bez problémů obstará jinde. Pro připomenutí i díky Del Torovi se třeba vydláždila celá Malá Strana. Produkce se tedy přesunula do Budapešti, ale alespoň rozpočet a celá preprodukce se naplánovala v Praze. Veškeré pražské záběry však byly použity již z jedničky.

Guillermo Del Toro

Dvojka Hellboye s podtitulem Zlatá armáda (2008) se tedy přesunula do výhodnější Budapešti a Del Toro díky dobré mezinárodní koprodukci zaštítěnou tentokrát studiem Universal naplno rozjel svojí imaginaci. Dvojka je totiž mnohem lepším filmem než jednička, přestože by někdy neškodilo maličko ubrat v množství roztodivných potvůrek a příšerek, které si kolikrát člověk nestačí ani pořádně prohlédnout. Milostná romance je ve filmu náležitě rozšířena, záběry jsou častokrát neuvěřitelně nápadité a invenční. Ve filmu je jasné, že Del Toro zkrátka fandí monstrům.

Co Del Toro pořád neumí je natočit působivou akční sekvenci, ale k Hellboyovi mírná těžkopádnost jednoduše patří. Díky německému kapitálu dojde také k jisté úlitbě vůči Němcům a vzniká z ní řada humorných situací. Film se nakonec úplně bez problémů vrátil a opět uspěl i na nosičích, když na světových tržbách jenom v kinech vynesl 160,4 milionů dolarů a jen v distribuci nosičů USA vydělal přes 40 milionů dolarů.

Otevřený konec slibuje další díl a podle scénáře je jasné, že tentokrát se bude jednat o opravdu sladkobolnou podívanou, kdy bude dána do kontrastu láska mezi nehořlavým čertem a jeho silně hořlavou krásnou přítelkyní.

Pages: 1 2 3 4

Přidat komentář

TOPlist