Trilogie X-Men (2000, 2003, 2006)

Trilogie X-Men (2000, 2003, 2006)

Druhý díl sice zahajuje událostmi konce jedničky, ale je mnohem temnější a komplikovanější. Zásadních je hned několik dějových linek, které však pochopitelně splynou v jednu. Wolverine pátrá po své minulosti, mutant Nightcrawler (Allan Cumming) se pokusí zabít prezidenta USA a všichni mutanti se ocitnou v nelibosti armády a veřejné moci a také se na scéně objeví William Stryker (Brian Cox), který s tajným vládním programem bude vědět možná mnohem více, než všichni mutanti dohromady.

U Foxů si po úspěchu jedničky sice hodně ulevili a dali Singerovi volnou ruku v řadě faktorů, ale pánové z Marvelu dštili oheň a síru. Otevřené souboje o peníze ze zisku z jedničky a Singerova evidentní snaha dělat z filmu větší drama než je comics vedlo k mnoha vyhroceným konfliktům, které vyústili v odchod režiséra před vypršením kontraktu na třetí díl, přípravy na založení vlastního filmového studia Marvelu a hlavně k přetáčkám některých scén.

Trilogie X-Men (2000, 2003, 2006)

Natáčelo se opět v kanadském Vancouveru, kde už Hugh Jackman jako velká hvězda dostal k užívání luxusní byt s terasou, herci měli exkluzivní přívěsy, osobní terapeuty, maséry, kuchaře a za zadkem neustále někoho od Foxů, kdo nosil luxusní dárečky. Rozpočet byl totiž o 35 milionů vyšší a jak všichni producenti dobře víme, Vancouver má třetinové ceny než Los Angeles, takže věřím tomu, že když dávali u Foxů dárečky někdo z vedení plakal štěstím. Ostatně většina herců není amerického původu, takže jim absence opulentního Hollywoodu jistě nevadila.

Singer si mohl již své spolupracovníky důkladně vybírat a povolal na místo hudebního skladatele Johna Ottmana, který je mužem mnoha talentů. Nejenže je skvělý skladatel, ale dokonce i řadu filmů stříhal a má za sebou i režii. Každopádně jeho hudba i střih skvěle fungují.

Trilogie X-Men (2000, 2003, 2006)

Druhý díl je tedy mnohem sevřenější, komplexnější a jelikož už většinu postav známe, může zajímavě rozvíjet dějové linky a charaktery postav. Singer tentokrát mnohem více tlačí na pilu ohledně vylíčení nepřátelského světa vůči menšinám a celkové vyznění filmu je mnohem pochmurnější než jednička.

Diváci však vzali kina ještě větším útokem než v případě prvního dílu a Marvel dostal úplně stejné tantiémy jako u jedničky. Začal drsný spor, který bohužel uškodil závěru celé trilogie.

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist