Hon na čarodějnice (2011)

Hon na čarodějnice (2011)

Hon na čarodějnice

USA 2011, Season of the Witch, režie: Dominic Sena, scénář: Bragi F. Schut, hudba: Atli Örvarsson, kamera: Amir Mokri, střih: Bob Ducsay, Mark Helfrich, Dan Zimmermann, hrají: Nicolas Cage, Ron Perlman, Claire Foy, Stephen Campbell Moore, Stephen Graham, Ulrich Thomson, Robert Sheehan a Christopher Lee

formát: 2.35:1, barevný, 35mm, délka: 95 minut

Film:

Období křížových výprav. Rytíři Behmen (Nicolas Cage) a Felson (Ron Perlman) jsou křižáci, kteří po mnoha vyhraných bitvách mají dost prolívání krve. Zvláště kvůli tomu, že začínají pochybovat o smyslu tohoto počínání. Rozhodnou se tedy vrátit do Evropy, kde putují krajinou. Mají špatné koně, nemají dostatek jídla a v kraji, kde se nachází, vypukla epidemie moru. I přes Felsonův odpor se vydají do opevněného města, kde si chtějí zakoupit lepší koně a trochu si odpočinout. Jenže hlavice křižáckého meče je prozradí a oba se ocitnou tváří v tvář morem nakaženému arcibiskupovi (Christopher Lee).

Hon na čarodějnice (2011)

Oba muži jako dobré ovečky své církve dostanou nabídku odčinit svůj hřích dezerce a odvést nebezpečnou čarodějnici s tváří nevinné mladé dívky (Claire Foy) do vzdáleného opatství. To rázně odmítnou. Po noci strávené ve vězení, však na výměnný obchod přistoupí a vyrazí na cestu.

Od snímku Hon na čarodějnice jsem absolutně nic nečekal. Nicolase Cage mám jako herce v oblibě a témata křižáckých výprav a čarodějnictví mě odjakživa zajímaly. V mé knihovně naleznete jak latinské Malleus Malleficarum, tak řadu knih o křížových výpravách. Přesto jsem od tohoto filmu samozřejmě neočekával žádnou, ani vzdálenou, úvahu na toto téma. Proč taky? Šel jsem na hraný film s mými oblíbenými herci a pobavit se u dobového snímku.

Hon na čarodějnice (2011)

Než začnu s hodnocením, dovolte mi reagovat na ohlasy tohoto filmu. Známý server rottentomatoes.com kumuluje americké kritiky tak, že filmu udělí buď rajče, nebo ho pomyslně vrhnou po tvůrcích. Hon na čarodějnice má hodnocení 5%. To znamená, že 95% amerických kritiků na něj vrhlo rajče. Přečtěte si nejzajímavější perly:

,,Říkali ve středověké Evropě:,,Právě jsem ti zachránil prdel.“ Tuto větu jsem buď přeslechl, ale spíš tam vůbec nebyla. Dobrá je také: Dominic Sena je spíš jako méně zábavný Uwe Boll než Ingmar Bergmann.“ Vážně nějaký americký kritik srovnává tento film s Ingmarem Bergmannem? Obzvláště jedovatá je tato:,,Cage je efektní jako padající opilec v Las Veagas nebo jako lovec pokladů navigující na pitomých výletech, ale jako bojovník jeden na jednoho proti démonovi by byl uvěřitelnější i Steven Seagal.“ Správně tušíte, američtí novináři film odstřelili, ale tuto zábavu přenechejme raději kolegovi Filovi z aktuálně.cz, který své informace o filmu založil pouze na citacích těchto blábolů.

Hon na čarodějnice (2011)

Smysluplně o filmu na svém blogu psal František Fuka, který ovšem poněkud podcenil čtenost svého blogu u filmařů a kolegové z UPP tam s ním rozjeli zajímavou polemiku.

Otázka tedy zní. Je film Hon na čarodějnice skutečně tak strašný? Inu, je a není, milí čtenáři. Když nevíte, jak o filmu psát najděte si ekvivalent. Recenzenti tak film přirovnávají buď k Van Helsingovi (nechápu proč) nebo Solomonu Kaneovi kvůli vizuálu. Je jasné, že tvůrci si tyto filmy jistě pouštěli, ale ještě si pustili Wolverina, Království nebeské, Masku rudé smrti, Jméno růže, Indiana Jonese, Maso a krev, prohlédli si středověké iluminace, obrazy Hieronyma Bosche, přečetli si Malleus Malleficarum, pohádky bratří Grimmů a navštívili Salzburg. Scenárista si pak vzal příručku Syda Fielda Jak napsat dobrý scénář a všichni se jali tvořit.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist