Nezávislá událost roku kriminálka Winter´s Bone

Nezávislá událost roku kriminálka Winter´s Bone

Nezávislá událost roku kriminálka Winter´s Bone

Každý rok se objeví v obrovském počtu nezávislých filmů jeden titul, který nějak vybočuje. O tom, kterému filmu se to podaří můžeme vést sáhodlouhé diskuse, ale jediným výstupem sebeostřejší hádky nakonec stejně bude jediné slovo: štěstí. Štěstí na správné lidi, štěstí na správné kritiky, štěstí na festivalech, štěstí mezi diváky nebo štěstí v kampani, přesně taková štěstí mám na mysli. Letošní (vlastně loňský) titul se jmenuje Winter´s Bone.

Jenže jestli tvůrci tohoto filmu štěstí mají, tak hrdinové ho nemají ani zdaleka.

Hlavní hrdinka 17-ti letá Ree Dolly (Jennifer Lawrence) žije v chudém venkovském prostředí se svou depresivní matkou a s jasnou informací, že otec od nich už kdysi dávno utekl. Jednoho dne se u nich objeví místní šerif a zaskočené dysfunkční rodině řekne, že pro ně dávno ztracený otec dal dům do zástavy na kauci a pokud se do týdne nedostaví k soudu, tak přijdou i o tu skromnou střechu nad hlavou.

A to zřejmě ano, protože se po něm slehla zem. Zoufalá dívka Ree si tak balí batoh a jde po jediné stopě, co má, související s obchodem s drogami, do kterého byl otec namočený. Jeho bratr jí varuje, ať se do ničeho nezaplete, protože si myslí, že otec už je dávno zakopaný někde hluboko pod zemí, ale Ree se s nikým a ničím nehodlá smířit.

Debra Granik je nezávislá filmařka jejíž leitmotivem tvorby je nižší střední střída a zejména silné ženy zmítané tragickým osudem. V jejím prvním festivalovém snímku Down to the Bone zazářila, ještě nepříliš známá Vera Farmiga (Lítám v tom, Skrytá identita), ale na další režii si musela režisérka počkat dlouhých 6 let. Za, na Ameriku, skromné 2 miliony dolarů (rovnající se třeba rozpočtu Občanského průkazu) natočila film s překvapivými zvraty, silnými hereckými výkony neznámých herců a z úplně neznámé mladičké herečky Jennifer Lawrence učinila další posilu nových X-Men (info zde) nebo dceru Mela Gibsona v The Beaver Jodie Foster (info zde).

Winter´s Bone objevil již minulý leden festival Sundance, kde vyhrál velkou cenu poroty a cenu za nejlepší scénář a dále obdržel 7 (!) nominací na Independent Spirit Award. Film doposud nebyl zakoupen do české distribuce, v Německu bude premiéra v březnu 2011.

Na trailer se podívejte zde.

1 komentář

  1. Ivanna napsal:

    Tak tenhle film je velká síla, depresivní začátek,depresivní prostředek a hrůzostrašný konec s hodně zajímavým dovětkem. Doufám, že se k němu vrátíte v důležitých filmech:-)

Přidat komentář

TOPlist