Paul Greengrass chce natočit drama o Martinu Lutheru Kingovi jr.

Bournův mýtus

Paul Greengrass chce natočit drama o Martinu Lutheru Kingovi jr.

Od okamžiku, kdy jsem viděl filmy Bournův mýtus a Krvavá neděle (Zlatý medvěd na MFF v Berlíně, BAFTA) mám Paula Greengrasse mimořádně v oblibě. Film Bournovo ultimátum byl už poněkud over the top, United 93 (nominace na Oskara) se svezlo s pietní vlnou šokované Ameriky a Zelená zóna ťala možná až příliš do živého. Greengrassova roztřesená kamera, jako kdyby jí držel někdo s Parkinsonem je už jeho poněkud zbytným trademarkem, ale ohledně akce a hutné atmosféry má v branži konkurenci, která by se dala spočítat na prstech jedné, cirkulárkou pohmožděné, ruky. Jeho nový projekt proto na Realfilmu vítáme s velkým očekáváním.

Jak už to bývá rychlejší vyhraje. Biografický snímek o legendárním černém vůdci Martinu Lutherovi Kingovi jr. připravují hned 3 filmařské týmy a to Steven Spielberg, který to s největší pravděpodobností již nestihne, Lee Daniels, který okouzlil Ameriku dramatem Precious (jak vtipně komentovali na Oskarech Alec Baldwin se Stevem Martinem:,,Precious je oblíbeným filmem Steva Martina, protože kombinuje dvě Martinova oblíbená témata – rugby a napětí mezi černými a bílými“) a konečně právě Paul Greengrass s dramatem Memfis, který produkuje Scott Rudin (Tahle země není pro starý, Až na krev), který je momentálně velmi při chuti. O snímku se intenzivně jedná se společností Focus Features (Po přečtení spalte, Děcka jsou v pohodě, Američan, Východní přísliby).

Greengrassův životopisný snímek bude především zachycovat neskutečně dramatické okamžiky během Kingovy návštěvy v Memfisu, kdy byl černý vůdce zastřelen v motelu.

Pokud trochu znáte historii USA, pak se v USA bez debat schylovalo k občanské válce a King vyzýval ,,armády chudých“ k útoku na Washington. Samozřejmě, že přesné detaily stále nejsou známy, střelec byl odhalen a odsouzen, i když to nikdy nepřiznal. Jaké konspirační teorie bude Greengrass sledovat tentokrát ještě není jasné, ale jisté je, že tento projekt budeme bedlivě sledovat.

Pro zajímavost o Martinu Lutheru Kingovi jr. natočil již film známý režisér Spike Lee s Denzelem Washingtonem a pro inspiraci se podívejte na trailer zde.

Přidat komentář

TOPlist