Týden severských filmů v kině Evald

Kurz negativního myšlení (2006)

Týden severských filmů v kině Evald

Z festivalu v Karlových Varech si člověk pokaždé něco odveze. Teď nemám na mysli rýmu nebo kocovinu, ale skutečnost, že filmy severských kinematografií jsou beznadějně vyprodané. V klasickém a v redakci oblíbeném pražském kině Evald v centru Prahy (Národní 28) se od 27. ledna do 2. února uskuteční filmová přehlídka Týden severských filmů, kde se budete moci podívat třeba i na filmy, které jste ve Varech nestihli a nebo objevit dosud nepoznané krásy těchto jedinečných národních filmů. Bude uvedeno celkem 16 současných titulů ze severských zemí. Jedinečnou akci pořádá distribuční společnost CinemArt.

O většině snímků jsme v našem magazínu psali a v pondělních upoutávkách jstě k řadě z nich mohli vidět trailery. Přehlídku zahájí citlivý snímek o rodičích a dětech švédského tvůrce Lukase Moodyssona Mamut (2009, trailer zde), ve kterém excelují Gael Garcia Bernal a Michelle Williams. Kurz negativního myšlení (2007) je název oceňované černé norské komedie o jednom vydařeném večírku, na kterém parta handicapovaných lidí zúčtuje s falešnou upřímností a soucitem. Islandská tragikomedie okořeněná drsným humorem Dobré srdce (2009, trailer zde) se odehrává v newyorském baru a líčí podivné přátelství dvou mužů.

Svěží komedie kultovního dánského režiséra Larse von Triera Kdo je tady ředitel? (2006) pojednává o jednom podřadném herci, který je najat, aby vytvořil postavu imaginárního šéfa firmy. Chybět nebude i další dílo Larse von Triera – kontroverzní i oceňovaný horor Antikrist (2009) – noční můra o vztahu muže a ženy. Vítězný snímek karlovarského festivalu Ukrutně šťastni (2008) vypráví o svérázných lidech a jejich podivných vztazích na dánském maloměstě. Netradiční upírský horor ze zasněženého švédského sídliště o přátelství dvou dětí, přičemž jedno z nich je upír, nese název: Ať vejde ten pravý (2008). Norská oceněná tragikomedie Na sever (2009) pojednává o tom, že začít znovu žít, můžete kdykoliv. Půvabná norská komedie Bezva chlap (2010) (info zde) vypráví o jednom sympaťákovi v podání Stellana Skarsgärda, který si po návratu z vězení musí vyřešit svůj dosavadní život.

Bratři (2004) je strhující dánské válečné drama o dvou bratrech a jedné ženě. Syrové a silné drama dánské režisérky Suzanne Bier o vztazích Po svatbě (2006) bylo nominováno roku 2006 na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Křehký norský snímek o lásce Domů na Vánoce (2010) se odehrává během jednoho netradičního Štědrého dne. Pod komedií Když se muž vrací domů (2007) a dramatem Submarino (2010, trailer zde) je podepsán oceňovaný dánský filmař Thomas Vinterberg, spoluzakladatel manifestu Dogma 95. Kolekci filmů uzavřou půvabné temné snímky o osamělosti a ztroskotancích od režiséra Akiho Kaurismäkiho Smlouva s vrahem (1990) a Světla v soumraku (2006).

Více informací o uváděných filmech a programu kina Evald najdete na:
www.cinemart.cz, www.evald.cz.

Přidat komentář

TOPlist