Dny evropského filmu se letos opět vrátí do kin

Tom Tykwer

Dny evropského filmu se letos opět vrátí do kin

Dnes zahajujeme s Realfilmem náš filmový klub v Muzeu Říčany od 19:30, ale není to jediná akce na kterou bychom Vás rádi pozvali. Letos se totiž bude opět konat přehlídka současné evropské kinematografie. 18. DNY EVROPSKÉHO FILMU se letos uskuteční v Praze od 14. do 21. dubna v kinech Světozor a Lucerna, poté se přesune do Brna, kde proběhne v kině Bakala od 22. do 28. dubna 2011.

Tvůrci přehlídky opět mysleli i na regionální kina a proto se dočkáte již tradičních Ozvěn Dnů evropského filmu: Boskovice (26.-29.4.), Jablonec nad Nisou (27.4.-1.5.), Olomouc (25.-28.4), Uherské Hradiště (26.-28.4.), Veselí nad Moravou (27.-30.4.)

Dramaturgem přehlídky je Zdeněk Blaha, který nám k letošnímu ročníku řekl:
,,V letošním roce navážeme v rámci 18. Dnů evropského filmu na loňský ročník, kdy jsme představili některé základní sekce, které se objeví i letos. Diváci se tak mohou opět těšit na výběr evropských filmů z aktuálních oscarových nominací za nejlepší cizojazyčný film (sekce Národní liga), sekci věnovanou aktuálnímu tématu Evropské komise – dobrovolnictví (sekce K věci) nebo nově i sekci věnovanou snímkům nominovaným na cenu Evropského parlamentu, LUX Prize. V letošním roce budeme věnovat pozornost i evropským snímkům, které pracují s tématem hudby, ať už jde o hrané nebo dokumentární filmy v sekci Film&Music. 18. Dny evropského filmu představí opět kolem 40 filmů z posledních dvou let a zastoupeno bude více než 25 evropských států, které se na přehlídce podílí. Nebudou chybět ani dopolední projekce pro školy.“

Zahajovacím snímkem pražské části přehlídky bude film o milostném trojúhelníku
3 /2010/ oceňovaného současného německého režiséra Toma Tykwera odehrávající se v současném Berlíně. O filmu jsme Vás již informaci v tomto dřívějším článku.

K filmu nám prozradil Zdeněk Blaha toto:,,Tom Tykwer patří mezi přední evropské režiséry a jeho tvorba jen dokládá, že nestagnuje a stále se snaží hledat nové cesty, jak ukázal už dříve ve svém filmu Lola běží o život, kterým se proslavil, nebo nedávný ambiciózní historický velkofilm Parfém – příběh vraha. Svým zatím posledním filmem 3 se Tykwer vrací opět do Evropy a částečně i ke svým dřívějším dramatům, přesto se jedná netradičně o komedii. Šlo tedy o jasnou volbu.“

Přehlídku Dny evropského filmu budeme i nadále sledovat.

Přidat komentář

TOPlist