Návrat do Cold Mountain (2003)

Návrat do Cold Mountain (2003)

Návrat do Cold Mountain

USA 2003, Cold Mountain, režie a scénář podle románu Charlese Fraziera: Anthony Minghella, kamera: John Seale, střih: Walter Murch, hudba: Gabriel Yared, hrají: Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Kathy Baker, Donald Sutherland, Brendan Gleeson, Phillip Seymour Hoffman, Natalie Portman, Giovanni Ribisi

formát: 2.35:1, 35mm, barevný, délka: 154 minut

Oskar za nejlepší herečku ve vedlejší roli (Renée Zellweger), nominace na Oskara – herec v hlavní roli (Jude Law), kamera, střih, hudba, 2x za píseň („You Will Be My Ain True Love“ – Sting a „Scarlet Tide“. – T-Bone Burnett a Elvis Costello) a desítky dalších cen a nominací

Film:

Inman (Jude Law) je v zákopu a očekává s dalšími vojáky konfederace útok, který se dostaví. V průběhu dalších okolností začíná vzpomínat na dívku Adu (Nicole Kidman), kterou má na fotografii v knize.

Návrat do Cold Mountain (2003)

Ada Monroe se přistěhovala z Charlestonu se svým otcem do malého městečka Cold Mountain na jihu Spojených států. Stačilo málo a seznámila se s málomluvným Inmanem do kterého se zamilovala. Problém je v tom, že začala občanská válka.
Inman je raněný a ví, že válka už brzy skončí. Proto se rozhodne dezertovat a vrátit se k milované Adě, kterou vlastně skoro vůbec nezná.

Adě zemře otec a musí se o sebe starat sama. Jednoho dne se u ní objeví ženská od rány Ruby (Renée Zellweger), která jí pomůže s vedením farmy a s obou žen se stanou nerozlučné přítelkyně.
Inman musí podniknout namáhavou odyseu při které potká řadu barvitých figur a Ada se musí stát z fajnové městské dívky samostatnou ženou.

Návrat do Cold Mountain (2003)

Když anglický režisér Anthony Minghella dotočil Anglického pacienta považovala ho většina producentů za odepsaného, až do té chvíle než jeho film obdržel 9 Oskarů. Film překročil mnohonásobně rozpočet, nehrály v něm žádné hvězdy a byl nevýslovně temný. Poté, co natočil Talentovaného pana Ripleyho, ho považovala za odepsaného většina filmových kritiků. Jeho Ripley byl remake, hlavní hrdina byl absolutní psychopat a ještě mu měli diváci fandit v jeho beskrupulózní cestě za změnou identity? Když byl ohlášen film Cold Mountain, tak nejčastější zpráva v tisku byla, proč někdo točí další epický hollywoodský film z občanské války. Potřebuje vůbec někdo takový film? Když producenti oznámili, že budou film točit kvůli snížení nákladů celý v Rumunsku, stala se z tohoto filmu velice nepohodlná produkce. I přesto to byl do té doby nejdražší film financovaný jenom Miramaxem, který do produkce investoval ze svých peněz celých 79 milionů dolarů!

Jenže to by musel být Minghella průměrným vypravěčem a tím on rozhodně není a přestože byl v té době dvorním režisérem Miramaxu, pouštět se do tak riskantního projektu mohl opravdu jen velký hráč a to, že Minghella hazardoval se svojí kariérou jako při ruletě, dokázal mnohokrát. Je tragické, že nás tento skvělý režisér a podle mnohých i dobrý člověk opustil už v 53 letech před necelými třemi lety. Nebýt Minghelly, tak by v Čechách byla řada filmařů, zvláště trikařů, bez práce.

Návrat do Cold Mountain (2003)

Jenže Minghella nevypráví žádnou červenou knihovnu, ale drsný válečný příběh plný nesmlouvavé krutosti a beznaděje. Inscenuje některé scény až se středověkou brutalitou, ale vše v mezích vkusné podívané. Na druhou stranu do filmu přimíchává humor a radost ze života, takže snímek neoplývá příliš temnou atmosférou zadrhávající se pod kůži a k jeho shlédnutí nepotřebujete nějakou zvláštně vstřícnou náladu. Výsledkem je pak dvouapůlhodinová epická podívaná, která je naprosto bezchybně obsazená a velmi profesionálně vytvořená. Kdyby Hollywood vyráběl své epické příběhy vždy s takovouto radostí a profesionalitou, nemuseli bychom občas absolvovat tak zběsilé filmy jako je třeba Trója.

Film má pevné základy postavené ve vynikajících hereckých výkonech. Osobně Renée Zellweger příliš nemusím, ale v tomto snímku odvádí jeden z nejlepších hereckých výkonů své kariéry a vzhledem k jejímu vystoupení na MFF v Karlových Varech bych řekl, že roli zahrála přirozeně. Nicole Kidman je typově obsazená výborně a málomluvný Inman Judea Law je role, kterou herec často ve svém rejstříku nereprízuje.

Návrat do Cold Mountain (2003)

Na kostýmech filmu se podíleli Minghellovi tradiční spolupracovníci a osvědčení harcovníci oboru Ann Roth (Oskar za Anglického pacienta, nominace za Hodiny, Talentovaný pan Ripley, Místa v srdci) a Carlo Poggioli (Hon na čarodějnice, Van Helsing, Obřad). Upnuté šaty s kosticemi, flanelové košile, plstěné klobouky, uniformy či kašírované bavlněné košilky jsou skvěle odvedenou profesionální prací.

Snímek celosvětově jenom v kinech vydělal 161,7 milionu dolarů a stal se tak velmi ziskovým projekt. Pokud jste neviděli, měli by jste to výhledově napravit.

Ondra Slanina

1 komentář

  1. mountain napsal:

    jeden z nejlepších filmů ever :D

Přidat komentář

TOPlist