Taxikář – ohromný úspěch restaurátorů v Berlíně

Taxikář – ohromný úspěch restaurátorů v Berlíně

Berlínský festival není pouhou přehlídkou filmů, ale jak víte z našich stránek je to důležitá akce pro filmovou historii a milovníky kinematografie. Jedním z největších úspěchů, který byl prezentován na festivalu je zrestaurovaná filmová kopie legendárního Taxikáře Martina Scorseseho.

Na restaurování filmu se podílel kameraman Michal Chapman a restaurátorem snímku byl oficiální restaurátor společnosti SONY Grover Crisp. Snímek byl digitalizován ve 2K a následně převeden do 4K, ale kvalita obrazu nikterak neutrpěla a byla v souladu s rozhodnutím tvůrců. Film je tedy připraven k promítání ve 4K a pozor, filmová obnovená premiéra v USA nás čeká již v červnu tohoto roku! Doufejme tedy, že distributoři již zpozorněli!

Objektivní potíží byly jasné červené scény, kterými Scorsese ve filmu symbolizuje násilí, ale prý se barevnost povedla nadmíru dobře. Čistý digitální obraz také odstranil všechny šrámy a škrábance filmové kopie. Zvláštností bude absence loga společnosti Columbia, protože Scorsese s Chapmanem nechtěli dát nové logo společnosti a staré logo vypadalo po digitálním vyčištění nezvykle divně.

Přidat komentář

TOPlist