Český dokument v roce 2010

Katka

Český dokument v roce 2010

Institut dokumentárního filmu vydal tiskovou zprávu o výsledcích českého dokumentu v kinech a televizi. Vzhledem k tomu, že za posledních pár dnů se v kinech objevilo hned několik dalších přírůstků, z nichž jsme recenzovali Od višní do višní a Tantru, tak bude i letos český dokument pravidelnějším žánrem, než hraný film.

V roce 2010 bylo uvedeno do kin 16 premiérových titulů, stejně jako o rok dříve, navštívilo je ale podle údajů Unie filmových distributorů téměř třikrát více diváků než předloni – přes 160.000. Velkou část návštěvnosti má na svém kontě snímek Katka režisérky Heleny Třeštíkové (117.000), který je daleko před dalšími v pořadí – Oko nad Prahou Olgy Špátové (21.000) a Český mír Víta Klusáka a Filipa Remundy (cca 7.000). „Je to velmi pozitivní trend, který spolu s úspěchy filmů v zahraničí dává optimismus do příštích let,“ hodnotí údaje Hana Rezková z Institutu dokumentárního filmu, který systematicky mapuje dokumentární scénu ve střední a východní Evropě a věnuje se podpoře filmových profesionálů z této oblasti.

Dokument Katka Heleny Třeštíkové byl oceněn nejen u nás, ale i v zahraničí – na festivalu v Montrealu. Podobné pocty se dostalo například snímku Český mír v Jižní Koreji, Oko nad Prahou ve Varšavě nebo Mlčeti zlato na Dok Leipzig. České dokumenty byly uvedeny pak na řadě dalších festivalů a přehlídek. „Česká dokumentární škola je ohromně rozmanitá a různorodá. V dokumentu pracuje množství zajímavých lidí zcela odlišného zaměření a naturelu. To se týká i formy i obsahu. A to mě osobně na dokumentu ohromně baví. Mám pocit, že všechny dveře jsou stále otevřené,“ hodnotí současný stav dokumentární scény Helena Třeštíková. Helena Třeštíková je ohledně dalšího vývoje optimistická: „Myslím, že nás ještě čeká ´zlatá éra dokumentu´. Zdá se mi, že zájem o dokument stoupá všude na světě a na to reagují producenti i distributoři.“

Vzrůstající úroveň českého dokumentu potvrzuje i jeho podpora ze strany Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie. I když se celková výše podpory českým filmům v roce 2010 ze strany fondu snížila, dokumentární projekty získaly o 6 milionů Kč více než v roce 2009. Celková výše podpory dokumentárním filmům byla loni 33 milionů Kč (15% celkové podpory). „Z celkových 63 žádostí na podporu dokumentárních projektů Rada podpořila 39 projektů, zatímco u celovečerních hraných filmů to byla pouze zhruba polovina žádajících projektů. Z toho vyplývá, že úroveň dokumentárních projektů je vysoká. Myslím, že v této souvislosti je potřeba ještě říci, že Rada upřednostňuje projekty kinematografické před projekty čistě „televizními“, uvádí Kateřina Ondřejková, mluvčí Rady fondu.

Česká televize zastává pro tuzemské dokumentární filmy klíčovou roli. V roce 2010 vynaložila televize přes 107 milionů Kč externích a přes 50 milionů Kč interních nákladů na 786 dokumentárních projektů – nákup, výrobu, koprodukce či na zakázku. Česká televize navíc letos do praxe zavádí novou programovou a organizační koncepci: „ČT2 zamýšlí i postupně vytvořit novou platformu pro komunikaci s tvůrci na bázi společných potkávání, seminářů a zejména vzájemného vyjasňování programových objednávek na straně jedné a inspirací autorskými náměty na straně druhé. Výsledky těchto změn však budou čitelné až ve vysílání koncem roku 2011 a v roce 2012,“ uvádějí Jana Kopecká a Zdeněk A. Tichý, dramaturgové ČT2.

Podle Hany Rezkové z Institutu dokumentárního filmu čeká přes všechny pozitivní zprávy české dokumentaristy poměrně náročný rok. „Nový systém zadávání tvorby ze strany České televize bude vyžadovat vytvoření zcela nového způsobu komunikace mezi tvůrci a televizí a možná slabá místa se budou muset řešit za chodu,“ říká. Další výzvou je i přes výhody digitální kinodistribuce hledání dalšího prostoru pro dokumenty v programech kin. „Stejně tak se v současné ekonomické situaci nedá čekat navyšování prostředků Státního fondu. Přesto věříme, že český dokument bude u domácích diváků i na zahraničních festivalech i nadále představovat to nejzajímavější a nejinspirativnější z české kinematografie,“ uzavírá Hana Rezková.

Související články:
Lesk a bída českého dokumentu a hraného filmu?

Přidat komentář

TOPlist