Mlčení jehňátek (1991)

Nejslavnější adaptace Williama Shakespeara

Mlčení jehňátek (1991)

The Silence of the Lambs 1991, režie: Jonathan Demme, kamera: Tak Fujimoto, střih: Craig McKay, scénář: Ted Tally podle románu Thomase Harrise Mlčení jehňátek, hudba: Howard Shore, hrají: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Ted Levine, Brooke Smith, Anthony Heald, Kasi Lemmons

118 minut, 1.85:1, 35 mm, barevný

Oskar za nejlepší film, režii, scénář, mužský herecký výkon v hlavní roli (Anthony Hopkins), ženský herecký výkon v hlavní roli (Jodie Foster), nominace na Oskara – střih, zvuk, Stříbrný medvěd za nejlepší režii na MFF v Berlíně, nominace na Zlatého medvěda na MFF v Berlíně

Film:

Agentka FBI Clarice Starlingová (Jodie Foster) úspěšně absolvovala výcvik v Quanticu a její přímý nadřízený Jack Crawford (Scott Glenn) jí pošle do nejvíce střežené věznice, aby provedla výslech s Dr. Hannibalem Lecterem (Anthony Hopkins). Má od něj vyzískat psychologický profil pachatele brutálních vražd, při kterých násilník odstraňuje zabitým obézním ženám ze zad kůži a do úst jim vkládá larvu smrtihlava. Pokud bude Lecter ochoten spolupracovat může mu nabídnout cokoliv.

Není nutné jmenovat všechny herce, kteří hlavní roli odmítli, bylo jich hodně a pak si rvali vlasy, ale možná bude na místě zmínit, že Mlčení jehňátek je již třetí adaptací Thomase Harrise. Zatímco teroristická Černá neděle měla průměrný úspěch, tak Lovec lidí Michaela Manna byl komerční katastrofa. Nikoliv umělecká, o tom svědčí i Mannova přednáška na kalifornské filmové univerzitě před dvěma týdny. Jisté je, že majitel práv na postavu Hanibala Lectera producent Dino De Laurentiis dal společnosti Orion práva na postavu za dolar. Producenti v tomto filmu to vůbec neměli lehké, producent Edward Saxon, který za film obdržel Oskara, má svou uříznutou hlavu ve sklenici.

Když nabídku přijala Jodie Foster a Scott Glenn byli okamžitě vysláni do Quantica, kde dostali zkrácený skutečný výcvik agentů. Pro Glenna to muselo být obzvláště pěkné, protože se zrovna vrátil z výcviku jako kapitán nukleární ponorky v Honu na ponorku. Agentům FBI se projekt velmi líbil, protože se v něm vyšetřuje podle moderní metody – podrobný profil pachatele. Scénář totiž popisoval jejich reálnou práci, nikoliv filmovou fikci, kde by se jen střílelo a svižně ujíždělo auty.

Anthonyho Hopkinse si Demme vybral na základě jeho hereckého výkonu v Lynchově Sloním muži a ten byl rolí nadšený. Hopkins mu podle legendy měl říct:,,Ale v tom filmu jsem byl přece kladná postava,“ a Demme mu odpověděl:,,Vždyť Lecter je taky dobrák, akorát se mu to trochu pomotalo v hlavě.“ Přestože se na plátně vyskytuje jen 16 minut z celkového času, jsou všechny jeho výstupy bez nadsázky legendární.

Hopkins byl dobrý přítel Richarda Burtona a inspiroval se filmem 1984, kde Burton ztvárnil postavu O´Briena. Společné mají to, že oba pro tuto roli viditelně nemrkají. Je to drobný prvek, ale ve výsledku je to neuvěřitelně znát. Lecter tak budí podezřelým dojmem, protože se neustále dívá zpříma do očí a divákovi to povětšinou nedojde. Hopkins vymyslel také charakteristický rys své postavy, kdy saje vzduch a vydává nepříjemný zvuk. Demme se pak přiznal, že ho to vždy strašně rozčilovalo, a Hopkins se tomu jen ušklíbl.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist