Od višní do višní / Všechno je sračka (2011)

Od višní do višní / Všechno je sračka

Od višní do višní / Všechno je sračka

VŠECHNO JE SRAČKA
režie, kamera, střih: Tomáš Weinreb

OD VIŠNÍ DO VIŠNÍ
režie: Jana Boršková, kamera: Jana Boršková, Jarmila Boršková, střih: Ivana Davidová

délka: 80 minut, DVD, formát 16:9

Film:

Všechno je sračka je portrét přítele existenciální vražedkyně Olgy Hepnarové. Olga Hepnarová byla mladá drobná dívka, která v roce 1973 úmyslně najela nákladním vozem do davu lidí. Osm z nich zabila. Čin vysvětlila jako akt pomsty za celoživotní příkoří, které byla nucena od společnosti nelidsky snášet. Snímek je portrétem Miroslava Davida, muže, který byl Olze Hepnarové nejbližším, jediným skutečným přítelem. Tak zní oficiální text distributora snímku.

Od višní do višní je autorský dokument Jany Borškové, který se rozhodla natočit těsně po smrti svého otce. Dokument zaznamenává rok v rodině po úmrtí otce. Autentické záběry drobných momentů ze všedního dne života, z jejího bytu, z jejího soukromí, doplněné o komentáře dcery, tak divákovi umožní nahlédnout tam, kam by se nikdy nedostal.
Ve filmu budeme svědky hledání citových vazeb v rodině a nových životních rolí.

Od višní do višní / Všechno je sračka

Čestmír Kopecký se rozhodl uvést do kino distribuce snímky dvou pražských absolventů FAMU Tomáše Weinreba a Jany Borškové. První z nich se jmenuje Všechno je sračka a je krátkometrážním portrétem Miroslava Davida. Olga Hepnarová byla již v řadě dokumentů a publicistických pořadech, takže téma patří pro diváky k těm známějším. Osobně si nemyslím, že by její jednání byl akt pomsty za celoživotní příkoří a ve filmu se toho o ní příliš mnoho nedozvíme, protože o ní její přítel nechce mluvit.

Na plátně tak uvidíme portrét Miroslava Davida, jehož slovní projev a názory odpovídají nadávání u piva čtvrté cenové, kombinované s nějakou neřízenou diskusí na jakémkoliv internetovému fóru věnované politice. Jako studentský film však snímek musí být hodnocen jiným měřítkem. Film Všechno je sračka má přesto jistou výpověďní hodnotu, dá se na něj dívat, ale nevím o nikom ze svého okolí, kdo by byl ochoten na to jít do kina.

Od višní do višní / Všechno je sračka

Dokument Jany Borškové je něco úplně jiného. Úvodní minuty jsou tedy čirou depresí a přesvědčování režisérky, aby se nechala její matka filmovat, popřípadě něco řekla do kamery jsou divácky velmi nevstřícné. Dokonce se trochu obávám, že u některých diváků autorka dokonce ztratí sympatie hned v začátku. S přibývajícími minutami se ovšem na plátně začne něco opravdu dít. Já osobně považuji, zřejmě na rozdíl od producenta snímku Čestmíra Kopeckého, cinema verite, za mýtus 60. let minulého století, ačkoliv organizujeme filmový klub se snímky Nové vlny a máme toto období v redakci velmi v oblibě. Největším kladem snímku jsou totiž promluvy matky Jany Borškové. Poslechnout si její názory, jako seniorky, slyšet problémy, s kterými se musí vypořádat a hlavně jak je řešit, může být pro spoustu lidí velmi přínosné.

Od višní do višní je divácký zážitek i z toho důvodu, že režisérka má timing pro komedii. Scéna s otevíráním kolny má velký potenciál, stejně jako počítačový kurz za účasti Livie Klausové. To jsou momenty, kdy film funguje nejvíce. Když se dostanou na přetřes rodinná dramata a starání se o dalšího umírajícího v rodině film znovu potemní. V úplném závěru, kdy se autorka osobně svěřuje se svými pocity a názory, přišlo mi, že se dívám na nějaký videoblog, který bych chtěl vypnout.

Od višní do višní však hodnotím i přes výtky pozitivně a doufám, že ho uvede Česká televize.

Nechápu taktiku Čestmíra Kopeckého pustit do kin film s názvem Všechno je sračka, ale vzhledem k jeho titulům …a bude hůř nebo Nuda v Brně pokračuje v této linii. Film se dá bez problémů doporučit návštěvníkům filmových festivalů.

Ondra Slanina

2 Diskuse

  1. Ondra Slanina napsal:

    Dnes od 20 hodin uvádí Česká televize film Od višní do višní, bez filmu Všechno je sračka. Tak jsme se dočkali, prima:-)

  2. igor napsal:

    právě sem shlídl, velmi mě potěšil

Přidat komentář

TOPlist