Všemocný vstoupí ve čtvrtek do našich kin

Všemocný vstoupí ve čtvrtek do našich kin

Všemocný vstoupí ve čtvrtek do našich kin

Březnový Realfilm věnujeme thrilleru a již tento čtvrtek vstoupí do kin plnokrevný zástupce tohoto žánru. Film Všemocný (Limitless) režíroval Neil Burger, který točil třeba na benešovském Konopišti nebo na pražských Vinohradech Iluzionistu s Edwardem Nortonem a v jeho novince se objeví Bradley Cooper a Robert De Niro.

Základní premisa příběhu zní zajímavě. Eddie Morra (Bradley Cooper) je zlenivělý spisovatel, kterému se začíná hroutit svět. Chtějí ho vyhodit z práce a rozchod s přítelkyní Lindy (Abbie Cornish) ho jen utvrdí v přesvědčení, že jeho život je v troskách a budoucnost nemůže přinést nic než další zklamání. To se ale změní ve chvíli, kdy Eddieho navštíví jeho starý přítel z dětství, Vernon (Johnny Whitworth). Nabídne mu pilulky NZT ‒ utajovanou drogu, která umožňuje využívat mozek na 100 % a dodává člověku extrémní sebevědomí. Eddie se nechává zlákat neodolatelnými účinky NZT a naprosto droze propadne.

Všemocný vstoupí ve čtvrtek do našich kin

Najednou je schopen využívat informace s ohromnou efektivitou. Vše, co kdy viděl, slyšel a přečetl, zvládá zpracovat a zužitkovat. Neustálá stimulace drogou ho katapultuje mezi elitu finančního sektoru. Jeho nadlidský výkon a úspěch přitáhne pozornost finančního magnáta Carla Van Loona (Robert De Niro), který v drogou posíleném Eddiem vidí příležitost, jak vydělat miliardy. Zázračná droga má ale nebezpečné vedlejší účinky a Eddie se ocitá v ohrožení života. Musí se skrývat, nájemní vrazi jsou však stále blíž. Podaří se mu uniknout, nebo doplatí na zrádnou představu, že ho droga učiní všemocným?

Film vychází z již napsané knihy a je celkem pochopitelné, že myšlenka, jak podpořit výkonnost mozku jedinou pilulkou během krátkého účinku byla pro producenty lákává. A tvůrci vymysleli velmi zajímavé postupy, jak tuto myšlenku převést vizuálně na plátno.

Režisér Burger vymyslel různé způsoby vizuální prezentace pro jednotlivé fáze příběhu, aby v divákovi podpořil pocit, že se nachází uvnitř Eddieho hlavy a filmem prochází spolu s ním. „Film působí pokaždé jinak. Máme čtyři typy Eddieho: normální Eddie, Eddie začínající brát prášky, Eddie na práškách a Eddie, který zrovna není pod vlivem drogy. Každá fáze má svoji barevnou paletu, specifický pohyb kamery, výtvarnou koncepci a způsob hraní. Chtěl jsem, aby publikum celou dobu cítilo a vnímalo totéž, co hlavní hrdina.“

Všemocný vstoupí ve čtvrtek do našich kin

„,Normálníhoʻ Eddieho jsme točili ruční kamerou s dlouhým objektivem. Působí to syrově a neuspořádaně,“ vysvětluje kameraman Willems. „Světlo je trochu zastřené, chtěli jsme, aby nevypadal tak dobře. Pod vlivem drogy Eddie prochází kompletní změnou. Cítí se naprosto srovnaně, i kamera je tedy dobře kontrolovaná.“

„Tahle fáze je vizuálně ,vyleštěnáʻ. Světlo je jemnější, používali jsme širokoúhlý objektiv a uhladili celkový dojem,“ doplňuje Willems.

„Abychom znázornili Eddieho schopnost vstřebávat informace kolem sebe, vytvořili jsme iluzi 360stupňového pohledu. Kamery jsme dali těsně k sobě, aby se 360 stupňů jeho vnímání vešlo do jednoho filmového rámečku. Tato metafora se mi moc líbí. Eddie vidí všechno, jako kdyby měl oči zezadu. Má to intenzivní, až nadpřirozený efekt,“ popisuje Burger. „Nechtěl jsem používat nejmodernější vizuální efekty, chtěl jsem vymyslet techniku, která by vyjádřila Eddieho stav. Znamenalo to jednak využití kamerových efektů, jindy jsme jen dali záběru odlišný vzhled.“

Všemocný vstoupí ve čtvrtek do našich kin

„I barvy se mění. Temné odstíny Eddieho bytu kontrastují s ostrou červenou a žlutou nočních ulic. Vidíme, jaký je Eddie oportunista a jak nemorální jsou jeho rozhodnutí. To se odráží v chladném modernismu podtrženém vybledlou modrou, světlounce zelenými odstíny a různými tóny šedé barvy,“ dodává režisér. „Hlavním heslem bylo ,podtrhovatʻ. Chtěli jsme příběh podpořit, nikoliv jej potlačit.“

Film měl premiéru minulý čtvrtek v USA, kdy ho uvedla skupina filmových investorů v rámci společnosti Relativity. Sníměk měl rozpočet 27 milionů dolarů a během prvního víkendu vydělal 19 milionů a byl tak na prvním místě žebříčku americké návštěvnosti. Jak to nakonec celé dopadne se budeme moci přesvědčit od čtvrtka, kdy film uvede Hollywood Classic Entertainment a během víkendu přineseme aktuální recenzi.

Na český trailer se podívejte zde.

Přidat komentář

TOPlist